Companii

Un grup maltez preia în franciză pentru 65 mil. $ restaurantele McDonald’s de pe piaţa românească

Un grup maltez preia în franciză pentru 65 mil. $...

Autor: Cristina Roşca

26.01.2016, 00:07 794

Grupul american McDonald’s a vândut operaţiunile din România grupului maltez Premier Capital în schimbul sumei de 65 mil. dolari, potrivit unui anunţ al companiei pe bursa din Malta. Brandul va rămâne în România, însă va fi administrat în sistem de franciză de grupul Premier Capital, care mai deţine franciza McDonald’s şi pe alte cinci pieţe, respectiv Malta, Estonia, Letonia, Lituania şi Grecia. Maltezii au preluat 90% din acţiuni, restul de 10% fiind în proprietatea lui Daniel Boaje, cel care a condus în ultimii cinci ani activitatea locală a McDonald’s.

Ziarul Financiar a scris încă de acum un an şi jumătate de interesul americanilor de a-şi găsi un partener francizat, iar în vara lui 2015 menţiona pentru prima dată numele Premier Capital.

Grupul american McDonald’s a intrat direct pe piaţa locală în 1995, când niciun alt nume mare nu se gândea încă să parieze pe România direct. Americanii i-au învăţat pe români gustul capitalismului ajungând la 67 de restaurante şi afaceri de circa 100 mil. euro anual.

Trecerea din România de la operare directă la franciză nu este singura realizată de McDonald’s, ba din contră, aceasta este o metodă pe care americanii au mai aplicat-o pe pieţele mai mici. Mai mult, americanii anunţă ca la nivel mondial planul este ca o mare parte a restaurantelor - 95% să fie operate în franciză. În ultimii 20 de ani McDonald’s a investit peste 160 de milioane de euro în restaurantele din România, potrivit lui Daniel Boaje, care va rămâne la conducerea companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO