Companii

Un semnal de alarmă. Zero spaţii noi de birouri în mari proiecte în 2024. În Capitală doar patru clădiri sunt gata pentru corporatişti, dar toate de mici dimensiuni

Un semnal de alarmă. Zero spaţii noi de birouri în...

Autor: Bogdan Alecu

14.01.2024, 11:01 2816

La patru ani de la debutul pandemiei care a schimbat radical modul de lucru, dar şi o serie de proiecte care rămân în aşteptare, neobţinând autorizaţia de construire, piaţa de birouri din Bucureşti ajunge să fie reprezentată de proiecte care anterior nici nu intrau pe radarul marilor consultanţi.

Anul 2024 aduce în premieră zero metri pătraţi de birouri în proiecte mari pe o piaţă din Bucureşti obişnuită cu cel puţin 100.000 - 200.000 mp. Acum proprietarii, consultanţii şi dezvoltatorii se uită spre 2025.

Dacă sunt luate în calcul proiectele mici, atunci circa 33.800 mp de birouri s-ar putea livra în 2024, potrivit consultanţilor din piaţa imobiliară, în condiţiile în care numărul clădirilor noi se va micşora în acest an la patru, potrivit datelor Fortim Trusted Advisors. Cu o piaţă de birouri dominată de contracte de reînchiriere sau de prelungire în 2023, nici presiunea pe noi proiecte nu a mai fost la fel de mare. Mai mult, cu un pipeline mai redus, proprietarii pot negocia mai bine preţul chiriei, însă totul depinde mai departe de cerere.

Anul 2023 a adus o serie de premiere - One United a semnat cel mai mare contract pentru dezvoltarea unei clădiri dedicate de birouri, pentru gigantul german Infineon, în timp ce alte companii şi-au regândit strategia pentru office.

În cazul BCR, la final de 2022 a venit anunţul că renunţă la spaţiul de 14.000 mp de birouri din proiectul Bucharest Business Garden, din zona Orhideea din Capitală, în timp ce şi gigantul Oracle a decis tot la final de 2022 să restrângă suprafaţa de birouri contractată. În 2024 cea mai mare clădire livrată va fi AFI Loft, proiect ce va fi integrat în proiectul AFI Cotroceni, însă aceasta va fi de 16.000 mp. Volumele din 2024 vin în contextul în care doar şase clădiri de birouri, totalizând 135.700 mp GLA, au fost livrate în 2023 în Bucureşti, cel mai scăzut nivel dintr-un ciclu de 5 ani.

Interesul chiriaşilor de birouri a fost mult mai mare pentru prelungirile de contracte în clădirile existente decât pentru spaţii noi în trimestrul trei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO