Companii

Ursus a platit 7 mil. euro pentru 1% din piata berii

28.01.2009, 19:05 28

Ursus Breweries, cel de-al doilea jucator al pietei locale a berii, cu afaceri de peste 270 mil. euro la nivelul anului 2007, a platit 7,1 mil. euro pentru a achizitiona 70,7% din actiunile Bere Azuga, producator care detine 0,6% din piata berii. Tranzactia a avut loc prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti.
"Luand in considerare faptul ca au fost preluate atat activele, cat si pasivele companiei, pretul pe care l-am primit a fost unul echitabil. Nu am purtat discutii directe cu cei de la Ursus Breweries, tranzactia fiind efectuata prin expunerea actiunilor pe Bursa", a declarat Violeta Moraru, directorul general si unul dintre actionarii Bere Azuga.
Violeta Moraru a adaugat ca filiala locala a SABMiller a achizitionat odata cu activele companiei si creditele si datoriile Bere Azuga, dar nu a dezvaluit care este valoarea acestora. Potrivit informatiilor aparute pe Bursa de Valori Bucuresti, Bere Azuga avea la sfarsitul lunii septembrie datorii de 6,2 milioane de euro. Valoarea activelor brute detinute de Bere Azuga este de 24,8 milioane de euro, potrivit reprezentantilor SABMiller, iar pretul de 7 mil. euro a reflectat si valoarea datoriilor companiei.
Aceasta este cea de-a cincea achizitie realizata pe plan local de producatorul sud-african SABMiller dupa ce in 2004 a platit 16 milioane de euro pentru fabrica Aurora Brasov, in care este produs brandul Ursus. Ursus Breweries a incercat sa mai achizitioneze in urma cu un an producatorul Bere Mures, companie care detinea aproximativ 6% din piata berii. Acesta a fost insa preluat pentru peste 150 mil. euro de catre Heineken, principalul competitor al Ursus Breweries.
Producatorul din Azuga a fost achizitionat de Violeta si Valerii Moraru, oameni de afaceri de origine moldoveana, in anul 2006 pentru mai putin de trei milioane de euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO