Companii

VIDEO ZF Live. Florin Duţu, casa de avocatură Voicu Filipescu: Noile generaţii de magistraţi sunt mai bine pregătite şi îşi păstrează poziţia de „poker face“

Autor: Roana Rotaru

11.04.2016, 00:05 952

De cele mai multe ori atunci când există un conflict între companii şi fisc sau stat, balanţa soluţiilor favorabile înclină înspre administraţia publică, deşi nu există o statistică clară în acest sens, spune avocatul Florin Duţu  de la casa de avo­catură  Voicu Filipescu.

„Cred că e firesc ca până la un punct statul să câştige ma­jo­ritatea proceselor. Dosarele penale sunt mai puţine, ma­jo­ritatea fiind în contecios administrativ. Este la modă în ultima perioadă (să deschizi dosare penale - n.red.), foarte multe case de avocatură importante şi-au intensificat serviciul acesta, au încercat să muşte puţin şi din practica asta. Este o practică extrem de lucrativă în ultima perioadă, mai ales dacă discutăm de criminalitatea «gulerelor albe» (angajaţi în funcţii administrative, care nu sunt implicaţi în pro­cese de producţie, de exemplu - n.red.)“, a spus el în cadrul emisiunii ZF Live.

Instanţa s-a mai pro­fesionalizat în România în ceea ce priveşte timpul de soluţionare a unui proces, potrivit avocatului.

„Prima dată am călcat într-o sală de tribunal la sfârşitul anilor ’90 şi pot spune că lucrurile s-au schimbat în bine, mai ales în Bucureşti. Se simte o di­fe­renţă când ajungi în instanţele din ţară, din afara Bu­cureştiului. Există senzaţia pentru avocaţii care vin din afara Bucureştiului că «joacă în deplasare», sunt pe un teritoriu străin mai ales când de partea cealaltă se află «vedete locale». Din păcate, acest lucru se reflectă şi în soluţii“.

Duţu consideră că magistraţii tineri sunt bine pregătiţi din punct de vedere academic, au răbdare să asculte pledoariile chiar dacă e posibil ca aceştia să îşi fi format o părere înaintea de a se întâlni cu părţile doar analizând dosarul.

„Noile generaţii de magistrati care au trecut pe la Institutul  Naţional de Magistratură au avut ocazia să le fie şlefuit talentul, sunt mai riguroşi, mult mai bine pregătiţi şi îşi păstreză mai bine poziţia de poker face“, a spus avocatul.

Potrivit avocatului, ultimele 7-8 generaţii de magistraţi sunt extrem de bine pregătite şi în acelaşi timp «greu de citit»,  în sensul că nu îţi poţi da seama dacă ai reuşit să-i convingi sau nu, însă îţi poţi da seama dacă magistratul a citit cu atenţie dosarul după martorii sau probele pe care le solicită.

„În urma cu câţiva ani am avut un dosar despre manipu­la­rea pie­ţei de capital. Am avut o domnişoară magistrat extrem de tânără şi exista reticienţa vizavi de modul în care pot fi înţelese mecanismele de funcţionare a pieţei. Am avut o surpriză extrem de placută ca după un an de zile de procedură care a mers într-un ritm  alert să avem o concluzie de 100 de pagini, care nu a fost un copy-paste din susţinerile părţilor, ci o hotărâre redactată la o lună jumătate după momentul oferirii soluţiei, în care am văzut multă personalitate, unde am văzut dorinţa de a înţelege domeniu. Evident există şi magistraţi care dau soluţii mai puţin bune“, a conchis avocatul.

Conform site-ului onoratăinstanţă.ro care a publicat indicii de performanţă pentru toate judecătoriile, curţile de apel, instanţele, tribunalele şi parchetele în 2015, cele mai performante judecătorii au fost: Judecătoria sectorul 5 Bucureşti, judecătoria Petroşani şi Târgu Lapuş.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO