Companii

Visoiu, Conarg: Perspectivele pe termen scurt nu sunt optimiste. Nu excludem comprimarea afacerilor

Visoiu, Conarg: Perspectivele pe termen scurt nu sunt optimiste. Nu excludem comprimarea afacerilor

Valentin Visoiu detine grupul Conarg din Pitesti

06.08.2009, 00:00 1045

Grupul Conarg, care a construit magazinul IKEA din Bucuresti, estimeaza pentru anul acesta mentinerea cifrei de afaceri la nivelul anului trecut, de 347,8 mil. lei (94,4 mil. euro), in conditiile in care in primul semestru cifra de afaceri a fost pe plus datorita contractelor aflate in derulare, dar pe termen scurt previziunile nu sunt optimiste.

"Incercam sa mentinem afacerile la nivelul atins in 2008, iar rezultatele la jumatatea anului sunt mai mult decat pozitive. Ingrijoratoare sunt perspectivele pe termen scurt, deloc optimiste. In acest context nu excludem comprimarea afacerilor in urmatoarea perioada. Totul depinde de evolutia pietei constructiilor, de reluarea investitiilor in acest domeniu", spune Visoiu.

Cea mai mare problema cu care se confrunta piata constructiilor este lipsa de lichiditate de pe piata, in conditiile in care bancile au blocat finantarea.

"Dupa o scadere drastica, la acest moment investitiile in constructii stagneaza sau se afla la un nivel foarte scazut. Investitorii sunt retinuti in plasarea banilor din cauza scaderii dramatice a cererii pe fondul lipsei de finantare. Oferta de creditare a bancilor, in conditii de incertitudine a plasamentului si lipsa acuta de lichiditate, nu se intalneste cu cerinta clientului, ale carui venituri sunt in scadere si din ce in ce mai nesigure", spune Visoiu.

Printre cele mai importante proiecte in care a fost implicata divizia de constructii a grupului Conarg se numara primul magazin IKEA din Bucuresti, Carrefour din Pitesti, in cadrul parcului de retail Jupiter, si in Bucuresti - in proiectul Vitantis, precum si proiectul logistic Bucharest West.

 

Solutii pentru relansarea economiei

Visoiu considera ca guvernul ar trebui sa faciliteze accesul la finantare cu garantie guvernamentala pentru productie si dezvoltarea afacerilor. Grupul Conarg cuprinde si companii cu activitati de productie si distributie a materialelor de constructii si in contextul actual o asemenea decizie din partea guvernului i-ar putea impulsiona afacerile.

In plus, seful Conarg considera ca ar trebui concesionate domeniile pe care statul a dovedit ca nu le poate administra si dezvolta, precum si administrarea privata a unor regii/societati de stat cu probleme financiare.

"Masurile luate de Guvern de la inceputul anului sunt total ineficiente, fara aplicabilitate practica si finalitate. Afacerile noastre nu au resimtit in niciun fel o influenta benefica a masurilor pe care guvernul declara ca le-a luat. Este normal atat timp cat acestea sunt punctuale si conjuncturale. Se revine continuu asupra lor, se incearca corectii, ajustari, fapte care demonstreaza stangacie si inconsecventa", explica Visoiu.

Avand in vedere cresterea somajului, presedintele Conarg considera ca se impune stimularea societatilor pentru protectia fortei de munca active. "Dupa o perioada destul de lunga in care am incercat diverse solutii pentru mentinerea intregului personal, am fost nevoiti sa facem cateva mici ajustari, parte din ele determinate si de o redefinire a activitatilor in cadrul grupului." Conarg are in prezent 300 de angajati, in usoara scadere fata de anul precedent.

 

Proiectele rezidentiale sunt in derulare

Grupul pitestean este format din cinci companii, Conarg SA (firma de management a grupului, fostul Trust de Constructii din Pitesti), Conarg Construct, Conarg Consulting (activitate de constructii), Conarg Real Estate (dezvoltator imobiliar) si Conarg Trade (distributie de materiale de constructii). Cea mai mare cifra de afaceri a fost generata de Conarg Construct, care a avut anul trecut o cifra de afaceri de 66,5 mil. euro, circa 70% din totalul businessului Conarg.

Conarg Real Estate, divizia de investitii imobiliare, a realizat pana in prezent un proiect rezidential in Capitala, Quadra Place, in zona Politehnica, cu 343 de apartamente care s-au vandut intr-un timp record, de cateva luni. Compania mai are in prezent in derulare doua investitii in derulare in proiectul rezidential Quadra Place 2 (850 de apartamente) si Rasarit de Soare din Titan (988 de apartamente). Quadra Place 2 va fi finalizat in vara anului viitor, in timp ce prima faza din Rasarit de Soare va fi gata in luna septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO