Companii

Viziunea verde dictată de Bruxelles se execută. România primeşte OK-ul Comisiei pentru un ajutor de stat de 3 miliarde de euro pentru CfD-urile regenerabililor care vor bloca 15 ani preţul energiei. „Se asigură o rentabilitate minimă. Trebuie publicate cât mai repede condiţiile de eligibilitate“

Solarul va deveni forţa dominantă ca şi capacitate din sistemul de producţie local, depăşind cei 6,9 GW ai Hidroelectrica. Energia eoliană ar trebui să ajungă la o capacitate de 7,6 GW, de la 5,2 GW în vechiul PNIESC şi circa 3 GW în prezent.

Solarul va deveni forţa dominantă ca şi capacitate din sistemul de producţie local, depăşind cei 6,9 GW ai Hidroelectrica. Energia eoliană ar trebui să ajungă la o capacitate de 7,6 GW, de la 5,2 GW în vechiul PNIESC şi circa 3 GW în prezent.

Autor: Roxana Petrescu

08.03.2024, 11:00 855

România este pe punctul de a intra într-o nouă schemă de sprijin pentru producătorii de energie verde, în contextul în care nu a terminat nici povestea cu certificatele verzi care au alimentat primul val de regenerabile din 2009-2014 Oamenii din industrie spun însă că schema de contracte pentru diferenţă (CfD-uri) va asigura doar o rentabilitate minimală, un return de o cifră pentru investitorii în regenerabile şi că nu va distorisiona piaţa Pe de altă parte, tehnologii mai puţin mature, ca stocarea, reactoarele SMR sau hidrogenul, nu beneficiază de acelaşi suport, gazul este trecut cu vederea, iar industria este în corzi, cerând la rândul ei ajutoare de stat care nu apar Direcţia dictată de Bruxelles însă este clară, ea prevede creşterea accelerată a proiectelor de energie solară şi eoliană, chiar dacă tehnologia nu e produsă aici, astfel că schema de CfD-uri va impulsiona dezvoltările în numele decarbonizării.

„Comisia Europeană a aprobat acordarea de către România a unei scheme de ajutor în valoare de 3 miliarde de euro (15,22 miliarde de lei) în sprijinul instalaţiilor care produc energie eoliană onshore şi solară fotovoltaică, în vederea promovării tranziţiei către o economie «zero net», în conformitate cu Planul industrial al Pactului verde“, a anunţat Comisia Europeană.

Vor fi eligibile, în cadrul măsurii, proiectele de construcţie şi exploatare a unor instalaţii noi de producere de energie electrică din surse solare fotovoltaice şi din surse eoliene onshore. Ajutorul va fi acordat prin proceduri de licitaţie competitivă şi va lua forma unui contract bidirecţional pentru diferenţă (CfD), a mai anunţat Comisia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO