Companii

Vonica a început producţia de medicamente şi se pregăteşte să deschidă un spital

Vonica a început producţia de medicamente şi se pregăteşte să deschidă un spital

Ilie Vonica, proprietarului grupului din industria medicamentelor Po­lisano

Autor: Ioana David

31.05.2011, 23:53 2071

Omul de afaceri Ilie Vonica, proprietarul grupului din industriamedicamentelor Po­lisano, va deschide parţial la finalul acestui anun spital de 160 de paturi la Sibiu, dar antre­pre­prenorul are înanaliză şi deschiderea unei unităţi în Capitală.

Spitalul de la Sibiu, al doilea pe care Polisano îl are în acestoraş, necesită investiţii sub nivelul de 20 mil. euro anunţatiniţial, deoarece compania a "încercat să negocieze achiziţiile deaparatură" şi alte costuri. Vonica nu a precizat la cât se ridicăacum investiţia totală în acest spital.

"2011 este mai bun, lucrurile încep să se mişte. Suntemoptimişti că mediul de afaceri se va ameliora şi o să avem creştereeconomică. Începem să ieşim din criză", a spus Ilie Vonica.

Businessul lui Vonica, 55 de ani, se ridică la peste 300 mil.euro, are 1.800 de angajaţi şi include un distribuitor demedicamente (Polisano), o reţea de farmacii (Reţeta), o fabrică(Polipharma Industries), o reţea de clinici generaliste (ClinicaPolisano), una de dializă, centre de fertilizare in vitro şi unspital privat (la Sibiu).

Cea mai mare firmă din grup este cea de distribuţie, care anultrecut a avut o cifră de afaceri de 245 de milioane de euro.Fabrica Polipharma a primit de curând certificarea GMP (GoodManufacturing Practices, norme obligatorii pentru orice companiedin domeniul medicamentelor) şi produce vitamine şi altemedicamente care se eliberează fără a fi nevoie de prescripţiemedicală.

Vânzarea produselor se face pentru piaţa din România înprezent.

Vicepreşedintele grupului Polisano şi directorul general alclinicilor este de doi ani de zile Vasile Ciurchea, care a ocupatîn intervalul 2007-2009 poziţia de preşedinte al Casei Naţionale deAsigurări de Sănătate (CNAS). CNAS este instituţia care finanţeazăsistemul sanitar din România. În ceea ce priveşte reţeaua defarmacii, care numără aproximativ 50 de unităţi sub brandul Reţeta,Vonica afirmă că va începe promovarea lor "într-o perioadă relativscurtă" şi că este interesat de extindere.

Compania a inaugurat ieri un centru de fertilizare in vitro înBucureşti în care a investit un miliard de euro, al doilea dinreţea după cel din Sibiu.

Polisano Deschide o clinică în Otopeni unde plăteşteprimăriei o chirie de 323 de euro lunar, adică 0,5 euro/mp pelună

Grupul Polisano va deschide vara aceasta o clinică în Otopeni, apatra pe care o operează în Bucureşti. Unitatea se întinde pe osuprafaţă de 635 mp (544 mp suprafaţa utilă), iar chiria lunarăplătită este de 1.360,25 lei (aproximativ 323 de euro), potrivitunui anunţ publicat într-un cotidian central. Spaţiul a fostatribuit companiei de către Primăria oraşului Otopeni în urma uneilicitaţii publice deschise. Ilie Vonica spune că nu a fost prezentpersonal, la licitaţie participând oameni din echipa lui. "Au maifost doi sau trei jucători (prezenţi la licitaţie - n. red.)", aspus Ilie Vonica, fără să ofere şi alte detalii.

Reprezentanţii Primăriei Otopeni nu au putut fi contactaţipentru detalii. Spre comparaţie, chiria pentru un apartament cutrei camere (90 mp) în Otopeni este de 300 de euro pe lună,potrivit anunţurilor postate pe site-ul anuntul.ro. Pentru spaţiilede birouri din Bucureşti chiria este de 10-20 euro/mp, iar lanivelul spaţiilor stradale din Bucureşti chiriile sunt deaproximativ 75 euro/mp/lună, conform datelor ColliersInternational, citate de Mediafax. Conform aceleiaşi surse,chiriile în spaţiile comerciale din Bucureşti sunt de 65euro/mp/lună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO