Companii

ZF index imobiliar. Luna lui Cuptor topeşte preţurile: iulie aduce scăderi după mai bine de 9 ani de creşteri - preţurile cerute ale apartamentelor vechi cu 3 camere din Capitală încep să scadă

Autor: Bogdan Alecu

13.08.2023, 10:14 10280

♦ Presiunea dobânzilor, problemele de termoficare, scăderea puterii de cumpărare dar şi anunţurile legate de creşterea taxelor încep să se reflecte şi în aşteptările vânzătorilor de apartamente vechi, care publică anunţuri cu preţuri mai mici în iulie 2023, faţă de iulie 2022.

Preţurile cerute ale aparta­mentelor vechi cu trei ca­mere din Capitală au scăzut pentru prima dată în ultimii nouă ani, atât faţă de luna anterioară cât şi faţă de luna similară din anul precedent. Preţurile au ajuns în iulie 2023 la 109.100 de euro, în scădere cu 600 de euro sau 0,5% faţă de iunie 2023, po­trivit Indexului Imobiliar ZF realizat alături de compania de consultanţă imo­biliară SVN România. Faţă de luna precedentă tot în 2023 au mai scăzut preţurile şi în februarie. An la an însă, preţul mediu a scăzut cu 0,1% sau 150 de euro. Deşi nu este o scă­dere mare, faţă de luna similară din anul anterior nu au mai scăzut preţurile din iulie 2014 – anul 2014 a fost anul de relansare a pieţei imo­biliare locale.

Scăderea din iulie vine după un iu­nie în care s-a înregistrat cel mai redus ritm de creştere din ultimii ani. De partea cealaltă, chiar şi pe fondul re­du­cerii ritmului de creştere, piaţa a­junsese în iunie la cea mai ridicată me­die de după 2008 – 109.750 de euro.

„Scăderea puterii de cumpărare a celor care se bazau pe accesarea unui credit ipotecar, ca urmare a creşterii dobânzilor, şi-a pus amprenta asupra preţurilor locuinţelor, a căror creştere s-a micşorat constant în ultimul an, până a ajuns, în premieră, în zona negativă. Nu suntem însă într-un sce­nariu precum cel din 2008 - 2010, pia­ţa rezidenţială şi-a dovedit încă o dată rezilienţa şi nu estimăm involuţii sem­nificative în perioada imediat urmă­toare. Peste 55% dintre tranzacţii se fac exclusiv cu cash iar creşterile sala­riale au făcut ca accesibilitatea cum­pă­rării unei locuinţe - fără a apela la un credit - să ajungă la cel mai bun nivel din ultimele decenii“, a spus Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

În iulie faţă de iunie doar în patru cartiere bucureştene preţurile cerute au fost mai mari - în Berceni, Dristor, Iancului şi Mihai Bravu, creşterile fiind de circa două procente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO