Companii

ZF Live. Marius Ghica, director financiar, Green Group: Strategia noastră presupune achiziţii de noi companii în domeniul reciclării. Prin achiziţia companiei Zalvaris din Lituania, care face gestiunea deşeurilor industriale, acumulăm o experienţă nouă pe care o aducem în grup şi pe care vrem să o folosim şi în România

Autor: Alexandra Matei

18.04.2023, 17:20 204

 Zalvaris reprezintă a şaptea achiziţie a Green Group de la intrarea fondului de investiţii Abris Capital Partners în companie.

Green Group, un grup de firme din sectorul reciclării, al cărui acţionar marjoritar este fondul de investiţii Abris Capital Partners, a achiziţionat compania Zalvaris, cel mai mare jucător din domeniul gestionării deşeurilor industriale din Lituania.

Această mişcare face parte din strategia de dezvoltare a grupului. Prin intermediul acestei achiziţii, grupul îşi propune să acumuleze expe­rienţă pe care să o folosească şi în România pentru dezvoltarea sectorului reciclării, spune Marius Ghica, director financiar al Green Group. „Planul pe care îl derulăm împreună cu Abris vizează achiziţii de actori în domeniul reciclării. Mizăm pe Lituania pentru că suntem prezenţi acolo deja şi pentru că este o ţară mai avansată decât noi pe acest traseu al economiei circulare. Astfel, acumulăm experienţă pe care o putem folosi în România.  Zalvaris este o companie care face gestiunea deşeurilor industriale pe seg­mente pe care noi încă nu le-am atacat în România. Pentru noi, asta înseamnă o comple­menta­ritate cu activităţile de reciclare pe care le facem şi o experienţă nouă pe care o aducem în grup şi pe care vrem să o folosim şi pe alte pieţe, inclusiv România. Vrem să dezvoltăm astfel de activităţi şi în România“, a detaliat Marius Ghica, director financiar al Green Group, în cadrul emisiunii ZF Live.

Zalvaris reprezintă a şaptea achiziţie a Green Group de la intrarea Abris în companie şi este al treilea add-on în ultimele nouă luni, după achiziţiile SIGAD, un dezvoltator român de software pentru raportarea de mediu, şi UAB Ecso, o companie lituaniană de reciclare de polietilenă, marcând intrarea sa pe piaţa poliolefinelor.

Zalvaris face colectare de deşeuri şi de materiale reciclabile şi reciclează inclusiv baterii auto, uleiuri uzate de la service-uri sau piese de schimb. Compania a ajuns anul trecut la afaceri de circa 25 mil. euro, potrivit lui Marius Ghica.

Un avantaj competitiv al companiei Zalvaris, crede el, este extinderea pe multiple fluxuri de materiale reciclabile şi faptul că este cel mai important actor în acest domeniu din Lituania.

În Lituania, Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) funcţionează deja de mai mulţi ani şi are un grad de reciclare foarte bun, iar Green Group este reciclatorul pe zona de PET. Având această poziţie, consideră directorul financiar al grupului, grupul acumulează experienţă pe care o va folosi ulterior în România, odată cu darea în folosinţă a sistemului, din toamna acestui an.

„Experienţa altor ţări care au implementat acest sistem arată că gradul de reciclare creşte foarte mult. Vom avea un grad de reciclare semnificativ mai mare odată cu funcţionarea SGR în România, care va ajunge la peste 65% sau chiar peste 80% în câţiva ani.“

În domeniul ambalajelor, România reciclează undeva la 40%, în timp ce ţările mai dezvoltate precum Olanda, Germania sua Belgia sunt la circa 80%, potrivit datelor oficiale.

După apariţia RetuRo, companie ce va administra SGR, vor fi multe schimbări în bine, afirmă el. Una dintre ele este aceea că va exista o transparentizare mult mai bună a fluxurilor de ambalaje care intră în perimetrul RetuRo.

Această transparentizare, explică Ghica, va veni prin prisma faptului că producătorii, prin intermediul RetuRo, vor deţine controlul materialului din punct de vedere economic.

„Green Group este pregătit pentru acest sistem. Instalaţiile noastre sunt funcţionale deja. Aşteptăm o cantitate mai mare de material reciclat. Pentru noi, la fel ca şi pentru ceilalţi reciclatori din piaţă, SGR va aduce o calitate mai bună a ambalajului care ajunge să fie tratat“, a mai adăugat acesta.

Green Group este unul dintre cei mai importanţi actori în domeniul economiei circulare în Europa Centrală şi de Est. În acest domeniu, grupul de firme activează pe câteva fluxuri – reciclare de ambalaje de PET,  electronice şi electrocasnice şi sticlă şi gestiunea deşeurilor industriale.

Green Group, mai spune Marius Ghica, se concentrează, totodată, pe investiţii în capacităţi de reciclare, atât în România, cât şi în alte ţări.

„Luna aceasta dăm în folosinţă o fabrică nouă de reciclare a electrocasnicelor la Buzău. Avem pusă în funcţiune o instalaţie de reciclare şi tratare a deşeurilor de PET în Slovacia. În Lituania avem în curs o investiţie în modernizarea instalaţiilor de reciclare pe care le avem deja.“

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO