Companii

ZF Live. Muzeul de Artă Recentă aduce la Bucureşti 46 de lucrări semnate Pablo Picasso din 27 septembrie, cu o valoare totală asigurată de 135 mil. euro. „În această expoziţie, studiem impactul pe care l-au avut lucrările lui Picasso asupra artei româneşti”

Autor: Alexandra Matei

15.08.2023, 14:57 202

Expoziţia, numită Efectul Picasso, se va desfăşura până în luna ianuarie a anului viitor. 

Lucrările de Picasso pe care vizitatorii le vor putea vedea în cadrul expoziţiei au o valoare de asigurare cumulată de 135 mil. euro, în realitate, valoarea lor fiind cu mult mai mare.

Muzeul de Artă Recentă (MARe), deschis în urmă cu cinci ani şi singurul muzeu privat din România din ultimul secol, aduce la Bucureşti, într-o expoziţie concept, 46 de lucrări semnate Pablo Picasso. Această expoziţie, spune Erwin Kessler, director general al MARe, are în prim plan impactul pe care l-au avut lucrările lui Picasso asupra artei româneşti.

Expoziţia, numită Efectul Picasso, va începe pe 27 septembrie şi se va desfăşura până în luna ianuarie a anului viitor.

„Aducem exponate care sunt integrate într-o expoziţie gândită de MARe, numită Efectul Picasso, şi care reuneşte 46 de lucrări de Picasso cu peste 60 de lucrări ale artiştilor români influenţaţi de Picasso din anii ă60 până la ora actuală. Vorbim despre o expoziţie concept. În anii trecuţi, am lucrat destul de mult asupra influenţei expoziţiilor americane din ă60-ă70 asupra artiştilor români şi m-am lovit de expoziţiile franţuzeşti făcute în aceeaşi perioadă. În această expoziţie, studiem impactul pe care l-au avut lucrările lui Picasso asupra artei româneşti”, a spus Erwin Kessler, director general al MARe, la emisiunea online ZF Live.

Lucrările de Picasso, pe care vizitatorii le vor putea vedea în cadrul expoziţiei începând cu 27 septembrie, au o valoare de asigurare cumulată de 135 mil. euro, în realitate, valoarea lor fiind cu mult mai mare.

Elementul important al acestei expoziţii, mai spune el, este raportarea la anul 1968, anul în care a fost organizată la Bucureşti prima expoziţie Picasso, dar şi raportarea la motivaţia politica din spatele prezentării de către francezi a unei expoziţii Picasso, cu elemente precum maternitatea sau lupta pentru pace.

Prin expoziţia Efectul Picasso, Erwin Kessler îşi propune să ofere vizitatorilor atât fericirea de a vedea lucrările marelui artist plastic, dar şi posibilitatea de a înţelege arta şi propria lor istorie, puternic influenţată de lucrările lui Picasso.

„Ceea ce aştept este să oferim fericirea de a vedea lucrări extraordinare şi înţelegerea propriei istorii, prin artiştii români care au fost influenţaţi de Picasso. Aceste lucruri cred că ajută la o motivare a publicului, ca cetăţean care acţionează în viaţa sa, nu doar reacţionează”, a mai adăugat el.

Noua generaţie de artişti români, afirmă acesta, este inevitabil influenţată de arta lui Picasso, însă este dominată, totodată, de o ironie tipic românească, folosită pentru a ieşi în evidenţă.

În egală măsură, menţionează Erwin Kessler, în România sunt artişti contemporani în arta cărora se simte impactul onest şi substanţial al lui Pablo Picasso, dar şi artişti care îl iau pe Picasso ca un punct de fugă pentru opera lor, încercând să iasă complet din tipar.

„Vorbim despre arta timpului nostru, făcută de oamenii de lângă noi, protejată însă şi închisă într-o sferă de alţi oameni care ne fac să nu o înţelegem şi să nu o putem asimila. Arta contemporană este intens intelectuală. Prin tot ceea ce facem la MARe, lăsăm ca înţelegerea să se scurgă cu uşurinţă”, a mai spus directorul general al MARe.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO