Companii

ZF Office & Rezidenţial 2023. Gabriel Voicu, SVN România: Avem accesibilitate, avem finanţare, avem cerere, dar nu avem ofertă şi nici predictibilitate fiscală

Gabriel Voicu, vicepreşedintele SVN România: Cred că este prima oară în istorie când avem rata dobânzii sub inflaţie. Avem dobânzi fixe de sub 6%.

Gabriel Voicu, vicepreşedintele SVN România: Cred că este prima oară în istorie când avem rata dobânzii sub inflaţie. Avem dobânzi fixe de sub 6%.

Autor: Bogdan Alecu, Mircea Nica

16.10.2023, 17:00 131

Gabriel Voicu, vicepreşedintele companiei de consultanţă imobiliară SVN România, este de părere că potenţialul pe piaţa imobiliară locală rămâne unul ridicat, mai ales în contextul în care dobânda în cazul creditelor ipotecare este sub nivelul inflaţiei. Însă, din cauza lipsei noilor autorizaţii, numărul proiectelor este tot mai mic.

„La nivel de Bucureşti şi Ilfov, tranzacţiile au scăzut în primele opt luni ale anului cu 20%, declinul fiind de 17,5% la nivel de ţară. Ne raportăm însă la 2022, cel mai bun an, un an al tuturor recordurilor. Să nu uităm că nivelul acesta la care suntem astăzi este echivalent cu cel din 2020, care la rândul lui a fost unul record faţă de cei anteriori.“

Dacă dezvoltatorii îşi fac planul de business în mod temeinic, dacă îşi fac calculele cum trebuie, există piaţă şi, mai mult de atât, există apetit de finanţare din partea băncilor, adaugă el.

„Cred că este prima oară în istorie când avem rata dobânzii sub inflaţie. Avem dobânzi fixe de sub 6%. Avem cel puţin cinci oferte azi în piaţă cu dobânzi de sub 6%, fixe pe 7 ani. Avem accesibilitate, avem finanţare, nu prea avem ofertă, dar o rezolvăm şi pe aceasta. Cerere avem. Nu avem predictibilitate din punct de vedere fiscal. Este cea mai mare problemă cu care ne-am confruntat“, a spus Gabriel Voicu, prezent în cadrul celei de-a opta conferinţe ZF Birouri&Rezidenţial, ediţia 2023 organizată alături de Nusco Imobiliara, Vantage Towers, Alesonor, ARQA, Filip&Company, Genesis Property, Hils Development, Iulius, my hive, Noerr, MetaWealth, North Bucharest Investments, One United Properties, Redport Capital, STC Partners şi Workspace Studio.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO