Companii

ZF Who’s who in business România. Astăzi, Akos Forras, country manager al kika România

ZF Who’s who in business România. Astăzi, Akos...

Autor: Corina Mirea

17.09.2015, 00:06 484

Akos Forras, 47 de ani, a preluat de la începutul lunii iulie a anului trecut funcţia de country manager al kika România, companie care operează din 2008 un magazin de mobilă şi de decoraţiuni interioare în zona de vest a Capitalei. Executivul originar din Ungaria a venit la conducerea retailerului kika România după ce fostul country manager, Lars Lund, a preluat o nouă poziţie în Suedia, motivat fiind de anumite aspecte personale.

Forras lucra în grupul Steinhoff, din care kika face parte, de patru ani atunci când a devenit şeful filialei din România, astfel că, pe lângă poziţia de country manager de pe plan local, a păstrat şi jobul de head of group services Central Eastern Europe, din care coordonează Cehia, Slovacia şi Ungaria. Executivul ungur este economist, absolvind o facultate de profil, iar înainte de a fi cooptat de Steinhoff a lucrat în industria de îmbrăcăminte şi în cea sport.

Primul său job a fost cel de export manager al businessului Levi Strauss din România, fosta Iugoslavie şi Malta, pe care l-a păstrat din 1994 până la începutul anilor 2000. Pe parcursul carierei el a mai lucrat pentru companii din industria de retail precum Adidas Ungaria (unde a fost commercial & managing director) şi pentru un importator ungur de produse Converse şi O'Neill.

Akos Forras conduce o companie cu afaceri de aproape 53 de milioane de lei pe an, care activează pe o piaţă estimată la circa 700 de milioane de euro şi peste 250 de magazine. Pe acest segment mai sunt prezenţi jucători precum IKEA, JYSK sau Lemet. Deşi piaţa este în uşoară creştere, efectele crizei încă nu au dispărut, iar kika România (companie controlată de kika Mobilier SRL) încă nu a reuşit să vină pe zero cu pierderile. Anul trecut, kika încă era pe minus cu  2,1 milioane de lei, însă trendul este pozitiv, pierderile fiind mai mici cu circa 8 milioane de lei faţă de anul precedent. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO