• Leu / EUR4.8806
  • Leu / GBP5.7514
  • Leu / USD4.8447
Constructii & Imobiliare

9 din 10 companii imobiliare spun că majorarea costurilor de construcţie reprezintă cea mai mare provocare din acest an. Alexandra Smedoiu, Deloitte: România urmează trendul regional, cu dezvoltări în sectoarele rezidenţial şi industrial, care pot reprezenta o formă de protecţie împotriva inflaţiei

9 din 10 companii imobiliare spun că majorarea costurilor de construcţie reprezintă cea mai mare provocare din acest an. Alexandra Smedoiu, Deloitte: România urmează trendul regional, cu dezvoltări în sectoarele rezidenţial şi industrial, care pot reprezenta o formă de protecţie împotriva inflaţiei

Alexandra Smedoiu, Partener Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanţă pentru sectorul imobiliar

Autor: Cristina Bellu

15.06.2022, 11:40 486

Majorarea costurilor de construcţie reprezintă cea mai mare provocare a anului pentru 90% dintre companiile imobiliare din România şi din alte ţări din această regiune a Europei, potrivit unui studiu Deloitte derulat în al doilea trimestru din acest an în România, Polonia, Cehia şi Ungaria.

Totodată, mai mult de 50% dintre acestea se aşteaptă ca finanţarea să fie mai puţin accesibilă în lunile care urmează.

“Războiul din Ucraina a generat sincope pe lanţurile de aprovizionare, accelerând scumpirea materialelor de construcţii şi a energiei. Această preocupare, împreună cu cea legată de inflaţia generalizată, dificultatea de a găsi terenuri şi incertitudinea generală din piaţă, se reflectă în percepţia dezvoltatorilor cu privire la evoluţia marjelor de profit, 90% din aceştia aşteptându-se la o deteriorare”, notează raportul Deloitte.

Pentru al doilea an consecutiv, dezvoltatorii susţin că sectoarele rezidenţial şi industrial rămân cele mai competitive (33% fiecare), cu accent pe proiectele rezidenţiale destinate închirierii, care devin tot mai atractive. Şi investitorii preferă aceleaşi sectoare (peste 40% rezidenţial şi 36% industrial).

Totodată, a crescut numărul dezvoltatorilor şi investitorilor interesaţi de sectorul de retail, pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei, depăşind chiar şi aşteptările din perioada anterioară crizei sanitare, ceea ce indică faptul că investitorii şi lanţurile comerciale şi-au recâştigat optimismul şi că piaţa este pregătită să absoarbă noi spaţii de retail.

„Piaţa imobiliară din această regiune a Europei a demonstrat că are o capacitate ridicată de redresare în urma unor evenimente neprevăzute, precum pandemia de COVID-19. Totuşi, creşterea costului de construcţie este îngrijorătoare şi rămâne de văzut cine o va absorbi şi în ce măsură. Pe de altă parte, este încurajator faptul că, într-o perioadă dominată de numeroase incertitudini, dezvoltatorii şi investitorii continuă să îşi facă planuri de extindere (de exemplu în sectorul de retail) sau să urmărească pătrunderea pe noi pieţe”, spune Alexandra Smedoiu, Partener Deloitte România,  Lider al Serviciilor de Consultanţă pentru sectorul imobiliar.

Ea precizează că România urmează trendul regional, cu dezvoltări în sectoarele rezidenţial şi industrial, care pot reprezenta şi o formă de protecţie împotriva inflaţiei – activele imobiliare îşi pot păstra sau chiar creşte valoarea în timp, spre deosebire de alte investiţii care sunt mai afectate de inflaţie.

Raportul Deloitte mai notează că interesul pentru investiţiile imobiliare în zona de birouri se află cu mult sub nivelul anterior pandemiei. La fel se întâmplă şi în cazul segmentului de turism (hoteluri, alte unităţi de cazare sau facilităţi de relaxare) unde nu mai există apetit pentru investiţii.

Deloitte derulează Real Estate Confidence Survey for Central Europe începând din 2019 pentru a afla percepţia profesioniştilor din domeniu cu privire la evoluţia pieţei în regiune. În acest an, ca şi în 2020, anul izbucnirii pandemiei de COVID-19, sondajul a fost derulat în două runde, în primul şi în al doilea trimestru din 2022, pentru a surprinde şi impactul conflictului din Ucraina asupra pieţei imobiliare. La studiu participă trei categorii de respondenţi, respectiv dezvoltatori, investitori şi consultanţi specializaţi în domeniul imobiliar.

 
 
 
 
 


 

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8806
Diferență: 0,0266
Ieri: 4.8793
Azi: 4.8447
Diferență: 0,9144
Ieri: 4.8008
Azi: 5.7514
Diferență: -0,5619
Ieri: 5.7839
Azi: 5.0668
Diferență: 0,6816
Ieri: 5.0325