Constructii & Imobiliare

„Băncile au condiţii foarte dure în acordarea de împrumuturi atât pentru renovări, cât şi pentru construcţii noi“

Marinică Potop, director general al Sarcom Râmnicu Vâlcea: Nu am mai realizat exporturi în 2014 întrucât partenerul nostru a intrat într-o operaţiune de reorganizare. Încercăm reluarea exportului pe aceleaşi căi, dar nu ştiu dacă vom reuşi.

Marinică Potop, director general al Sarcom Râmnicu Vâlcea: Nu am mai realizat exporturi în 2014 întrucât partenerul nostru a intrat într-o operaţiune de reorganizare. Încercăm reluarea exportului pe aceleaşi căi, dar nu ştiu dacă vom reuşi.

Autor: Andreea Neferu

12.03.2015, 08:15 692
Marinică Potop, director general şi acţionar al producătorului de vopsele Sarcom Râm­nicu Vâlcea, cu afaceri de aproape 28 mil. lei (6 mil. euro), spune că pro­blema majoră în piaţa pe care activează este lipsa consumului, în contextul în care sectorul construcţiilor nu a reuşit să îşi revină complet după criză. 
 
„Principala provocare este lipsa consu­mu­lui, deoarece populaţia nu are încredere în evo­luţia viitoare, băncile au condiţii foarte dure în acordarea de împrumuturi atât pentru re­no­vări, cât şi pentru construcţii noi. Con­struc­ţia bugetului (de stat – n.red.) este către con­sum şi nu pentru investiţii, întrucât se men­ţine la un nivel incredibil de mare“, spune Potop.
 
Deşi comerţul cu amă­nun­tul a crescut anul trecut cu 7% faţă de 2013, acest avans al consumului nu s-a vă­zut şi pe piaţa construc­ţi­ilor, care per total a înre­gis­trat un declin de 10-15% anul trecut, în contextul în care in­vestiţiile au fost din ce în ce mai puţine, în special în zona de infrastructură, potrivit date­lor de la Institutul Naţio­nal de Statistică şi de la Aso­ciaţia Română a Antre­pre­no­rilor de Construcţii (ARACO). Chiar dacă în zona de rezidenţial au apărut semnale de reviriment anul trecut, acestea nu au fost suficiente pentru a readuce pe plus întregul sector al construcţiilor
 
Compania Sarcom, controlată de Aurel şi Marinică Potop, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 27,8 milioane de lei (6,2 milioane de euro), în creştere cu 2% faţă de 2013. Pentru anul acesta, Potop estimează un avans al rulajului de 3-4%, în contextul în care compania va lansa câteva produse noi.
 
Antreprenorul speră că în ansamblu, piaţa locală a construcţiilor se va menţine anul acesta la nivelul din 2014. În ceea ce priveşte sec­to­rul de lacuri şi vopsele, pe care îl estimează la 150 de mil. euro, Potop afirmă că nu vor exista creşteri anul acesta. Com­pania a început în 2013 exporturile către Bulgaria, însă ulterior acestea au fost între­rupte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO