Constructii & Imobiliare

Bogdan Sergentu, Cushman & Wakefield Echinox: Piaţa proprietăţilor comerciale din România rămâne stabilă, cu ajustări limitate ale ratelor de capitalizare care, datorită unor creşteri mai pronunţate înregistrate în alte ţări, au început să se apropie de randamentele din CEE

 Bogdan Sergentu, Head of Valuation & Consultancy Cushman & Wakefield Echinox

Bogdan Sergentu, Head of Valuation & Consultancy Cushman & Wakefield Echinox

Autor: Cristina Bellu

10.04.2023, 10:40 167

Piaţa proprietăţilor comerciale din România rămâne stabilă, chiar dacă inflaţia ridicată şi creşterea dobânzilor a accentuat gradul de precauţie al băncilor în finanţarea sectorului imobiliar, arată o analiză a companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Totodată, în contextul în care în pieţele din regiune creşterea randamentelor a fost mai pronunţată, se constată o diminuare a diferenţei de yield între piaţa locală şi pieţele mai mature din Europa Centrală şi de Est (CEE).

”În perioada 2020 - 2021 băncile centrale au injectat în economie sume record de bani, în paralel cu menţinerea dobânzilor la niveluri foarte scăzute. Aceste măsuri fuseseră precedate de o perioadă foarte lungă de “quantitative easing” (o formă de injecţie monetară în economie) şi dobânzi foarte scăzute. 2022 a reprezentat o schimbare radicală a paradigmei, aducând o inflaţie semnificativă, creşterea dobânzilor şi reducerea apetitului pentru investiţiile mai puţin sigure. Sistemul bancar a fost afectat, câteva bănci din Statele Unite ale Americii intrând în faliment, şi a reacţionat printr-o precauţie crescută la domeniul imobiliar şi o scădere a apetitului de finanţare”, explică Bogdan Sergentu, Head of Valuation & Consultancy Cushman & Wakefield Echinox.

În ciuda acestui context, Bogdan Sergentu apreciază că piaţa imobiliară românească a rămas stabilă pe segmentul proprietăţilor comerciale, cu ajustări limitate ale ratelor de capitalizare care, datorită unor creşteri mai pronunţate înregistrate în alte ţări, au început să se apropie de randamentele din Europa Centrala si de Est

Polarizarea activelor imobiliare primare şi secundare va continua, iar randamentele medii se aşteaptă să crească mai mult decât cele ale proiectelor prime. În acest context, reprezentanţii companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox se aşteaptă ca pe termen scurt volumele de investiţii să rămână moderate, având potenţial de creştere în cea de-a doua parte a anului, odată ce ratele dobânzilor se stabilizează.

Pe parcursul anului trecut, randamentele proprietăţilor comerciale din România au crescut cu 25 puncte de bază în cazul clădirilor de birouri şi a proiectelor de retail, ajungând la 6,75% pentru ambele clase de active, în timp ce pentru spaţiile industriale şi logistice ajustarea a fost de 15 puncte de bază, până la 7,15%.

Departamentul de evaluări al companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox a evaluat ȋn 2022 peste 400 de proprietăţi cu o valoare cumulată de 5,7 miliarde de euro. Pentru acest an, este estimată o creştere cu 15% a numărului de proprietăţi evaluate.

În ceea ce priveşte segmentul clădirilor de birouri, acesta a continuat să înregistreze o rată de neocupare relativ ridicată, în timp ce proprietarii propun noi variante de ocupare precum birouri „all-inclusive” sau niveluri ridicate de flexibilitate în ceea ce priveşte suprafaţa ocupată sau perioada contractuală.

Creşterea costurilor de finanţare şi de construcţie, coroborată cu ramificaţiile structurale pe care modelul de lucru hibrid şi de la distanţă le are asupra întregii industrii imobiliare, rămân provocări cheie pentru sectorul de birouri pe termen scurt.

Segmentul de retail pare stabil înregistrând creşteri ale vânzărilor şi ale cifrelor de afaceri în paralel cu creşterea seminificativă a chiriilor şi a cheltuielilor operaţionale pe fondul evoluţiei inflaţiei.

“Privind în perspectivă, prima jumătate a anului 2023 nu va fi diferit. Consumatorii se vor confrunta cu reducerea veniturilor reale, cu rate ale dobânzii mai mari şi cu niveluri încă ridicate ale inflaţiei. Pe măsură ce inflaţia va scădea în a doua jumătate a anului 2023 (permiţând reluarea creşterii salariilor reale), se aşteaptă ca încrederea consumatorilor şi, ulterior, cheltuielile consumatorilor să se îmbunătăţească”, spun consultanţii de la Cushman & Wakefield Echinox.

Pe segmentul logistic se aşteaptă ca cererea să se modereze pe termen scurt, însă pe măsură ce perspectivele legate de consum vor fi mai clare, s-ar putea înregistra o accelerare a activităţii în a doua jumătate a anului 2023.

Astfel, chiar şi cu moderaţie, cererea ocupanţilor va rămâne robustă şi ar trebui să continue să depăşească nivelurile anterioare pandemiei.

“Vedem de asemenea o creştere a cererii pentru proiectele logistice amplasate strategic, în apropierea hub-urilor de transport şi bine conectate la reţeaua rutieră, pe măsură ce chiriaşii au ca strategie eficienţa operaţională şi din punct de vedere a costurilor într-un mediu economic dificil”, concluzionează analiza Cushman & Wakefield Echinox.

 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO