Constructii & Imobiliare

Colliers: Dezvoltatorii de locuinţe caută din nou terenuri. La marginea Capitalei preţurile au ajuns sub 100 euro/mp

Colliers: Dezvoltatorii de locuinţe caută din nou...

Autor: Cristi Moga

24.03.2014, 00:07 884
Pe fondul scăderii preţurilor la te­re­nuri în ultimii cinci-şase ani, dez­voltatorii de locuinţe au început să revină în piaţă şi chiar să semneze tranzacţii, afirmă Sîn­ziana Oprea, cea care alături de Mihai Bogza coordonează departamentul de te­re­nuri din cadrul firmei de consultanţă imobiliară Colliers Interna­tional.
 
Construcţia de locuinţe în regiunea Bucureşti – Ilfov a scăzut cu peste 45% în intervalul 2008 – 2012, de la 8.326 de case şi aparta­mente la 4.527 de unităţi, dar anul trecut Institutul Naţional de Statistică a consemnat o creştere a livrărilor de peste 16%, la 5.275 de locuinţe, semn că la nivelul Capitalei piaţa începe să se dezmorţească.
 
„Deoarece în Bucureşti, pe rezidenţial, 2013 a fost un an mai bun, a reapărut inte­resul pentru terenuri mari în vederea construcţiei de locuinţe. Au fost ani în care aceste loturi, aflate în planul doi, erau ocolite de investitori şi practic nu aveai ce face cu ele. Avem în prezent în lucru o tran­zacţie cu un lot de cinci hectare într-o zonă cu metrou, la marginea Capitalei, iar preţul a coborât sub nivelul de 100 de euro/metrul pătrat“, a declarat Sînziana Oprea, senior associate în cadrul Colliers.
 
Revine interesul pentru zona de nord
 
Oprea spune că în prezent sunt patru-cinci dezvoltatori români şi străini care caută te­renuri pentru construcţia de apartamente al căror preţ să se încadreze în programul Prima casă, după ce în ultimii ani retailerii şi dez­voltatorii de centre comerciale şi de bi­rouri au fost cei mai activi jucători din piaţa terenurilor.
 
Consultantul apreciază că după şocul anilor 2009 şi 2010 piaţa terenurilor a început uşor să-şi revină, astfel că în ultimii trei ani brokerii de la Colliers au intermediat tranzacţii cu terenuri cu o valoare cumulată de 100 de milioane de euro.
 
Achiziţia platformei Vulcan de către grupul Benevo, tranzacţia prin care sud-afri­canii de la NEPI au preluat terenul pe care a fost dezvoltat centrul comercial Shopping City Galaţi, lotul preluat de Skanska pentru proiectul de birouri Green Court sau, mai recent, achiziţia platformei Munplast din Bucureşti de către grupul InterCora au fost cele mai importante afaceri cu terenuri intermediate de Colliers în aceşti ani.
 
Oprea afirmă că în zona de retail dezvoltatorii sunt mai interesaţi de terenuri pentru parcuri comerciale decât pentru malluri, iar retailerii au început să se orienteze şi către zona de nord a oraşului, evitată în ultimii ani din cauza preţurilor prea ridicate la terenuri. În acelaşi timp, în sectorul de birouri dezvoltatorii sunt încurajaţi de faptul că volumul de tranzacţii are o tendinţă de creştere, ceea ce va duce la scăderea stocului de birouri goale.
 
Preţurile scad de la un an la altul
 
Preţurile însă nu au atins minimul, în con­diţiile în care băncile au în continuare por­tofolii importante spre vânzare, iar in­ves­titorii sunt foarte agresivi în procesul de nego­ciere. În Bucureşti „pragul de sus“ este acum de 2.500 de euro/metrul pătrat în zona Pri­măverii – Mircea Eliade, peste acest nivel putând fi vorba doar de excepţii pentru loturi cu parametri urbanistici foarte buni.
 
„Am remarcat o scădere a preţurilor de la un an la altul, chiar dacă pe anumite zone de­cli­nul a fost mai redus, proprietarii neavând presiune să vândă. Şi pentru anul acesta vedem o uşoară scădere ca urmare a tranzacţiilor cu active executate şi scoase la vânzare de către bănci care vor duce media în jos“, a conchis Sînziana Oprea.
 
Colliers este una dintre cele mai mari firme de consultanţă imobiliară de pe piaţa locală, cifra de afaceri a companiei ridi­cându-se anul trecut la 3,4 mil. euro, în creş­tere cu 10%. Piaţa este dominată de birou­rile unor grupuri internaţionale, precum CBRE, JLL, Coldwell Banker, DTZ sau Knight Frank.
 
 
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO