Constructii & Imobiliare

Iulius a angajat biroul olandez de arhitectură UNStudio să facă noul proiect mixed-use de la Cluj-Napoca, de peste jumătate de miliard de euro, pe platforma Carbochim

Iulius a angajat biroul olandez de arhitectură UNStudio...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

26.07.2023, 16:38 952

Dezvoltatorul imobiliar Iulius, originar din Iaşi, dar cu proiecte în mai multe oraşe din România, a ales biroul olandez de arhitectură UNStudio pentru a realiza proiectul mixed-use de reconversie urbană pe care îl face la Cluj-Napoca, pe platforma Carbochim. Proiectul implică o investiţie de peste jumătate de miliard de euro.

Astfel, Iulius şi UNStudio lucrează la masterplanul proiectului de reconversie urbană a platformei industriale, aflat în prezent în etapa de avizare. Proiectul propus îmbină funcţiuni culturale, de rezidenţial, retail, office, parc şi entertainment, dezvoltate pe o suprafaţă de 14 hectare care în prezent nu este accesibilă publicului larg. La proiect se va lucra cu arhitecţi locali şi naţionali.

Dintre cele 120 de proiecte din portofoliul UNStudio fac parte lucrări precum cele de la muzeul Mercedes-Benz din Stuttgart, ansamblul multifuncţional Four Frankfurt, Lyric Theatre Complex din Hong Kong, Doha Metro, Erasmus Bridge din Rotterdam şi altele.

„Încă nu am construit un proiect în România, aşa că suntem foarte încântaţi că acum putem proiecta, în sfârşit, în această ţară, pentru Cluj-Napoca. România are o istorie fascinantă şi o identitate culturală foarte puternică, dar are şi o influenţă uriaşă asupra culturii din regiunea balcanică”, spune Ben van Berkel, fondator şi arhitect principal UNStudio. El a fondat compania în 1988, împreună cu Caroline Bos.

UNStudio a câştigat şi concursul de arhitectură organizat de Iulius pentru un alt proiect de regenerare urbană, la Iaşi, concurând cu birourile de arhitectură Foster Partners, MVRDV şi Zaha Hadid Architects.

Primii paşi pentru proiectul de la Cluj-Napoca au fost făcuţi în urmă cu câţiva ani, când Iulius a cumpărat platforma Carbochim SA, a cărei activitate se desfăşura pe mai puţin de 30% din suprafaţă. Fabrica de abrazivi a fost mutată, în urma unei investiţii de 5 milioane de euro. Iulian Dascălu, proprietarul Iulius Group, deţine pachetul majoritar din producătorul de abrazivi Carbochim Cluj-Napoca, listat la Bursa de la Bucureşti, pe care l-a cumpărat cu scopul de a dezvolta pe platforma sa un proiect mixt, păstrând însă şi componenta de producţie.

În primăvara acestui an, Raluca Munteanu, director de dezvoltare la Iulius, spunea că estimările companiei sunt pentru obţinerea PUZ-ului şi pregătirea terenului anul acesta, pentru ca anul viitor să înceapă construcţia. Ulterior, etapa de dezvoltare va dura aproximativ trei ani de la momentul demarării construcţiei.

Ansamblul va fi făcut în parteneriat cu Atterbury Europe, fondul sud-african cu care împarte proprietatea reţelei de malluri Iulius şi a proiectului mixt Iulius Town din Timişoara. Construcţia va fi realizată, conform estimărilor, cu Build Corp, aceeaşi companie care a ridicat şi celelalte proiecte din portofoliul Iulius.

Cel mai recent, Iulius Group a inaugurat la Iaşi Palas Campus, o clădire cu o suprafaţă de 60.000 de metri pătraţi, din care 54.000 de metri pătraţi sunt birouri ocupate de 13 com­panii din IT şi automotive, cele mai multe multinaţionale. Investiţia făcută în Palas Campus a fost de peste 120 de milioane de euro, imobilul fiind în acest moment cea mai mare clădire de birouri din România.

În total, până acum, Iulius a realizat la Iaşi cinci proiecte de real estate, care totalizează 130.000 mp de spaţii office şi 105.000 mp retail, pentru care a alocat jumătate de miliard de euro. Este vorba despre proiectele Palas Iaşi, Palas Campus, Iulius Mall Iaşi, Family Market Miroslava şi Family Market Bucium.

În afară de Palas, grupul Iulius a mai dezvoltat proiectul mixt Iulius Town din Timişoara, dar şi mallurile sub brandul Iulius din Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Suceava şi câteva clădiri de birouri. Din 2017, Iulian Dascălu împarte reţeaua Iulius Mall şi proiectul Iulius Town cu fondul de investiţii sud-african Atterbury Europe.

La nivelul întregului portofoliu imobiliar dezvoltat de Iulius, investiţiile sunt de aproximativ 1,3 miliarde de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO