Constructii & Imobiliare

Piaţa industrială şi de logistică merge spre un stoc de 7 milioane de metri pătraţi. Andrei Brinzea, Cushman & Wakefield: Bucureştiul şi regiunea de Vest răman principalele zone de interes, însă asistăm la o diversificare a destinaţiilor pentru noi investiţii

Andrei Brinzea, Partner Land & Industrial Agency, Cushman & Wakefield

Andrei Brinzea, Partner Land & Industrial Agency, Cushman & Wakefield

Autor: Cristina Bellu

07.03.2023, 11:32 221

Stocul spaţiilor industriale şi logistice din România a ajuns la finalul anului trecut la 6,45 milioane de metri pătraţi, mai mult de 90% dintre aceste spaţii fiind situate în Bucureşti şi în regiunile Vest, Sud-Muntenia, Nord-Vest şi Centru, potrivit raportului Romania Industrial & Logistics Market, realizat de firma de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

“Ultimii trei ani au demonstrat atractivitatea pieţei locale, atât din perspectiva chiriaşilor, cât şi din cea a dezvoltatorilor de spaţii industriale şi logistice. Bucureştiul şi regiunea de Vest răman principalele zone de interes, fiind cele mai importante huburi logistice din ţară, însă ne bucurăm să vedem o diversificare a destinaţiilor pentru noi investiţii, astfel că în prezent toate regiunile geografice ale ţării beneficiază de proiecte logistice moderne”, spune Andrei Brinzea, Partner Land & Industrial Agency, Cushman & Wakefield.

El consideră că planurile de expansiune ale dezvoltatorilor vor continua şi chiar se vor intensifica pe măsură ce reţeaua de autostrăzi se va extinde considerabil în zone fără astfel de construcţii majore de infrastructură, precum A7 Ploieşti-Siret sau A8 Târgu-Mureş – Iaşi.  

Regiunea Bucureşti-Ilfov are în prezent un stoc de peste 3,24 milioane de metri pătraţi de spaţii depozitare, având o pondere de peste 50% în stocul total, aceasta fiind urmată de regiunea de Vest (963.200 mp), Sud-Muntenia (640.400 mp), Nord-Vest (597.300 mp) şi Centru (566.000 mp).

Cel mai puţin dezvoltate regiuni din punct de vedere al spaţiilor industriale şi logistice construite sunt Nord-Est şi Sud-Est (~119.000 mp fiecare) şi Sud-Vest Oltenia (200.800 mp), aceste zone fiind printre cele mai recente pieţe ţintite de dezvoltatori, aspect demonstrat de creşterea spectaculoasă a stocului începând cu anul 2019, arată datele Cushman & Wakefield Echinox.

Potrivit acestora, potenţialul acestor zone este ridicat, având în vedere că spaţiile din proiectele dezvoltate au fost absorbite aproape integral, astfel că ratele de ocupare sunt de peste 95%.

De altfel, la nivelul întregii ţări stocul este ocupat în proporţie de aproximativ 95%, ceea ce arată pe de o parte cererea susţinută, cerere care în ultimii 3 ani s-a ridicat la peste 3 milioane de metri pătraţi, iar pe de altă parte, reflectă abordarea dezvoltatorilor de a construi mai puţin speculativ, şi mai mult pe bază de contracte de preînchiriere.

În 2022 au fost livrate spaţii noi cu o suprafaţă de 834.000 de metri pătraţi, în timp ce pentru 2023 dezvoltatorii au anunţat proiecte noi cu o suprafaţă totală închiriabilă de peste 450.000 mp în toată România. Cu toate acestea, având în vedere dinamica activităţii de dezvoltare pe acest segment, oferta nouă din 2023 ar putea fi mai mare decât planurile anunţate de dezvoltatori la începutul anului.  

În aceste circumstanţe, ţinând cont ritmul dezvoltărilor din ultimii ani şi de evoluţia pozitivă a cererii, consultanţii de la Cushman & Wakefield Echinox se aşteaptă ca stocul spaţiilor logistice şi industriale din România să depăşească pragul de 7 milioane de metri pătraţi până la finalul acestui an.

Chiar dacă majorarea costurilor de dezvoltare şi creşterea preţurilor energiei şi a terenurilor au continuat să pună presiune asupra chiriilor solicitate de noile proiecte, nivelul de referinţă s-a menţinut la 4,25 - 4,50 euro/mp/lună, preţul fiind stabilit în funcţie de diverse criterii precum momentul ocupării, suprafaţă sau specificaţiile tehnice. 

“În următoarele luni, ne aşteptăm să vedem creşteri marginale ale chiriei, datorată abordărilor conservatoare ale dezvoltatorilor care construiesc proiecte mai puţin speculative şi, de asemenea, datorită unei cereri consistente de spaţii noi. Piaţa ocupanţilor rămâne competitivă, şi vedem totodată un interes din ce în ce mai mare pentru noi unităţi de producţie”, concluzionează consultanţii de la Cushman & Wakefield Echinox.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO