Constructii & Imobiliare

PMB: 29 de imobile cu risc seismic vor intra în reparaţii. Alte 24 vor fi expertizate

PMB: 29 de imobile cu risc seismic vor intra în reparaţii. Alte 24 vor fi expertizate

Autor: Andreea Traicu, Mediafax

03.03.2018, 11:13 658

"Accelerarea programului de consolidări realizat de Municipalitate reprezintă o prioritate clară pentru actuala administraţie. Pentru că până acum în Primăria Capitalei nu existau decât opt persoane care se ocupau de acest program şi pentru că în 27 de ani autorităţile locale au reabilitat doar 20 de clădiri, am luat decizia de înfiinţare de urgenţă a două entităţi noi, formate din specialişti în domeniu, care să ofere soluţii reale la această problemă. Astfel, de anul trecut am înfiinţat două entităţi clare, care, cu 263 de angajaţi, desfăşoară numai acţiuni dedicate acestui domeniu. (..) În mai puţin de un an, s-au demarat procedurile de consolidare pentru 23 de clădiri, dintre care multe sunt monument istoric. Tot în primăvara aceasta urmează să demaram şi un alt program prin care se vor pune în siguranţă alte 100 de clădiri aflate în diverse stadii de degradare", a declarat Gabriela Firea.

Companiile înfiinţate sunt Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), care are 46 de angajaţi, şi Compania Municipală Consolidari (CMC), care are deja 217 de angajaţi. Bugetul alocat, pentru anul în curs, consolidării clăridilor cu risc seismic este de aproximativ 10 milioane de euro.

"Aceste fonduri vor fi fi utilizate pentru continuarea lucrărilor la imobilele aflate în execuţie, pentru lucrările la alte 29 de imobile care vor intra în execuţie în perioada următoare, dar şi pentru proiectele tehnice pentru alte 29 de clădiri şi expertizarea altor 24", explică Primăria Capitalei.

Instituţia precizează că s-au efectuat demersurile pentru începerea consolidării la 23 de clădiri, în prezent fiind deschise cinci şantiere, după cum urmează:

"- în execuţie: imobilele din str. Blanari nr.2, nr.6, nr.8 si nr.10 -imobile monument istoric, cuprinse în lista imobilelor expertizate tehnic încadrate în clasa I de risc seismic pericol public, construite în anul 1870. Un alt imobil la care au început lucrările este cel de 2 etaje plus mansarda, din str. Franceza nr.30

- alte 3 imobile s-au preluat, în urma unei Hotărâri de Consiliu, de la AFI, pentru reabilitare şi consolidare, dupa cum urmeaza:

· Un imobil de 5 etaje din str. Biserica Enei nr. 14 - s-au întocmit documentaţiile în vederea emiterii autorizaţiei de construire şi se efectuează toate demersurile, împreună cu Serviciul Spaţiul Locativ din Primăria Capitalei, pentru a muta proprietarii în locuintele de necesitate situate în Piaţa Naţiunilor Unite;

· un alt imobil de 4 etaje din str. Spătarului 36 - s-au întocmit documentaţiile în vederea emiterii autorizaţiei de construire şi se efectuează toate demersurile, împreuna cu Serviciul Spatiul Locativ din Primaria Capitalei, pentru a muta proprietarii în locuinţele de necesitate situate în Piaţa Naţiunilor Unite;

· Clădirea de 6 etaje din str. Ştirbei Vodă nr.20 este în stadiul de reactualizare a proiectului, prin Compania Trustul de Clădiri Metropolitane (care are ca obiect de activitate şi proiectarea)".

"Concomitent, alte 15 imobile aflate în proprietatea PMB au trecut în administrarea AMCCS în vederea punerii în siguranţă şi consolidării. 8 dintre acestea intră la jumătatea lunii martie în lucrări de punere în siguranţă şi consolidare iar 2, conform expertizei tehnice, pentru siguranţa cetăţenilor, vor fi demolate, acestea nefiind monument istoric. Celelalte 5 cladiri vor fi consolidate imediat după eliberarea autorizaţiilor de construire", susţine PMB.

"Toţi proprietarii sau locatarii cladirilor incadrate in clasa I risc seismic au fost notificaţi de catre AMCCRS, cu privire la obligaţia ce le revine, conform Ordonanţei 90-1994, urmând ca până în aprilie 2018 să fie notificaţi şi proprietarii clădirilor expertizate şi încadrate în clasa a II a risc seismic. AMCCRS are echipe operative în teren pentru medierea şi dezvoltarea relaţiilor dintre proprietari, proiectanţi şi experti şi a întocmit o hartă interactivă cu imobilele clasate în clasa de risc seismic I, în care sunt încărcate toate informaţiile necesare cu privire la anul construcţiei, expertiza tehnică, numele expertului, numele proprietarilor, situaţia juridica. În perioada următoare se vor încarca şi informaţiile legate de clădirile cu risc seismic 2. Conform expertizelor tehnice, în Bucureşti există 171 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, care prezintă pericol public", potrivit primăriei.

Instituţia menţionează că persoanele fizice proprietari ai locuinţelor multietajate încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic, la care venitul lunar pe familie este sub trei salarii minime brute pe economie vor putea să nu mai ramburseze 50% din valoarea investita pentru execuţia lucrărilor de intervenţie, cu anumite condiţii.

Potrivit PMB, un alt program care va demara în aceasta primavara este cel prin care se vor pune în siguranţă alte 100 de clădiri aflate în diverse stadii de degradare, ale căror elemente reprezintă un pericol pentru trecători. În cazul acestora, după punerea în siguranţă urmează realizarea expertizelor şi a proiectelor de consolidare.

AFACERI DE LA ZERO