Constructii & Imobiliare

Studiu Crosspoint: Numărul românilor care cred că preţurile apartamentelor vor creşte s-a redus faţă de anul trecut, în timp ce mai mult de jumătate dintre ei şi-ar dori să stea la curte

 Studiu Crosspoint: Numărul românilor care cred că...

Autor: Roxana Rosu

04.11.2020, 13:01 257

Numărul românilor care cred că preţurile apartamentelor vor creşte s-a redus faţă de nivelul de anul trecut, în timp ce mai mult de jumătate dintre ei şi-ar dori o locuinţă cu curte, arată un sondaj realizat de Crosspoint Real Estate care încearcă să reflecte schimbările de atitudine survenite în contextul pandemiei.

“Dacă anul trecut ideea flexibilizării sau îmbinării lucrului de acasă era doar un trend, acest lucru a devenit, astăzi, o stare de fapt, ca urmare a pandemiei. Un alt lucru interesant este legat de viziunea oamenilor asupra preţurilor locuinţelor. Anul trecut, aceştia credeau în proporţie de peste 63% că preţurile vor creşte, pe când, anul acesta, doar 44% dintre ei mai cred că preţurile vor înregistra majorări.”, explică Ilinca Timofte, Research Analyst, Crosspoint Real Estate.

Unul dintre efectele crizei sanitare este că peste 62% dintre românii chestionaţi nu şi-ar achiziţiona o locuinţă în următoarele 6 luni, în timp ce aproape 10% dintre aceştia îşi caută o a doua locuinţă în afara oraşului în care trăiesc în prezent, iar peste 46% caută o zonă liniştită, indiferent de oraş.

În acelaşi registru, 44% dintre respodendenţi consideră că preţurile locuinţelor vor creşte în următoarea perioadă, iar peste 55% şi-ar dori o curte şi peste 25% vor un spaţiu mai mare în locuinţele lor.

“Cred că, în şfârşit, vom cunoaşte o creştere de suprafaţă a locuinţelor, un lucru dorit de mult timp, dar care acum a devenit prioritară cu adevărat. Dacă înainte, oamenii nu făceau compromisul zonei, preferând o zonă bună şi o suprafaţă mai mică, acum sunt tot mai disponibili să o facă pentru a avea o suprafaţă mai mare a locuinţei. De asemenea, s-a observat şi o creştere a cererilor de case, oamenii preferând să locuiască acum în ansambluri rezidenţiale mai departe de oraş, dar care să dispună, totuşi, de toate facilităţile urbane. Aşadar, orice ar alege oamenii, cert este că pandemia a făcut ca locuinţa să redevină unul dintre cele mai importante aspecte din viaţa noastră.”, spune Oana Popescu, Associate Director, Residential Capital Markets.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO