Constructii & Imobiliare

SVN România: Aproape 20.000 de locuinţe noi sunt aşteptate în Bucureşti şi împrejurimi până la finalul anului, nivel similar cu cel înregistrat în 2020, când livrările au marcat noi recorduri

SVN România: Aproape 20.000 de locuinţe noi sunt...

Autor: Cristina Bellu

15.03.2021, 09:56 373

Peste 24.000 de locuinţe se află în acest moment în construcţie în Bucureşti şi împrejurimi, din care până la 20.000 ar putea fi livrate în acest an, rezultatul urmând să depindă de gradul cu care dezvoltatorii îşi vor menţine ritmurile actuale de dezvoltare, potrivit estimărilor din raportul de piaţă „Residential Market Genome 2021“ realizat de compania de consultanţă imobiliară SVN România.

Volumul de livrări ar urma să fie similar cu cel înregistrat în 2020, când în Bucureşti şi împrejurimi s-a înregistrat un nou record de locuinţe finalizate, în ciuda pandemiei Covid-19. Astfel, 20.733 de locuinţe au fost finalizate anul trecut în regiune, în creştere cu aproximativ 40% faţă de anul 2019, notează Institutului Naţional de Statistică.

”Contextul general dificil prin care trecem a avut un impact limitat asupra pieţei rezidenţiale, care a rezistat foarte bine şocului produs de efectele macroeconomice ale pandemiei Covid-19. S-au înregistrat creşteri ale tranzacţiilor în toate marile oraşe din România, livrările au înregistrat noi recorduri în Bucureşti iar accesibilitatea achiziţionării unei locuinţe a ajuns la cel mai bun nivel din istoria recentă. Astăzi ne aflăm într-un moment mai bun comparativ cu cel în care eram acum un an, când actuala criză sanitară a debutat pe plan local. 2021 are deci premisele pentru înregistrarea unor noi rezultate bune”, explică Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

Cea mai mare pondere de unităţi care vor fi finalizate în acest an în Bucureşti şi împrejurimi, aproximativ 55,2%, se adresează segmentului mass market, caracterizat prin proiecte amplasate în marile cartiere ale oraşului sau în zone mărginaşe, ale căror preţuri de tranzacţionare nu depăşesc de regulă 1.300 de euro pe metru pătrat util, în timp ce aproximativ 8.300 de locuinţe care urmează a fi finalizate în 2021 pot fi încadrate pe segmentul middle market, numărul acestora fiind similar cu cel înregistrat în 2020.

Preţurile acestor unităţi pleacă de regulă de la 1.300 de euro pe metrul pătrat util şi urcă până la maximum 2.000 de euro pe metrul pătrat, pentru cele mai scumpe dintre acestea, notează raportul realizat de SVN România.

“Segmentul middle market va continua să atragă şi în 2021 o pondere semnificativă din livrările de locuinţe într-un context în care veniturile populaţiei au înregistrat creşteri constante în ultimii ani iar cererea pentru locuinţe cu un amplasament bun, în punctele cele mai importante ale marilor cartiere sau ăn zonele semicentrale şi de nord, a continuat să crească. De regulă, aceste proprietăţi au suprafeţe peste medie şi finisaje de calitate”, spun specialiştii de la SVN România .

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO