Constructii & Imobiliare

Unde stă averea românilor? Suntem campioni în Europa la numărul proprietarilor de locuinţe: Peste 96% dintre români deţin imobilele în care locuiesc, numai 4% stau în chirie

Unde stă averea românilor? Suntem campioni în Europa...

Autor: Ştefan Stan

05.09.2019, 15:00 3395

România este pe primul loc în UE când vine vorba despre numărul de proprietari de locuinţe. Peste 96% dintre români deţin imobilele în care locuiesc potrivit unei statistici a Eurostat.

Românii preferă să fie proprietari, doar 4% din populaţie (faţă de 30% media UE) stă cu chirie. În fiecare stat membru UE sunt mai mulţi proprietari de locuinţe decât chiriaşi, pe ultimul loc clasându-se Suedia cu 65% proprietari.  

Astăzi peste 30% dintre tinerii români, cu vârste cuprinse între 18 şi 25 ani, iau în calcul un credit pentru achiziţia unei locuinţe iar aceasta în timp ce 13% dintre ei au contractat deja un astfel de credit pe termene de până la 30 ani. Sunt încrezători în forţele proprii şi 7 din 10 consideră că au o situaţie financiară mai bună decât părinţii lor. Avansul necesar este între 5 şi 25% în funcţie de produsul ales şi de profilul de risc. Astfel avansul este propria investiţie în casă şi nu o cheltuială. De exemplu pentru aceeaşi valoare a casei, un avans mai mic duce la rate mai mari şi invers, potrivit datelor de la Kiwi Finance.

De la 1 ianuarie 2019, prin regulamentul BNR se limitează gradul de îndatorare la 40% sau 45% dacă se achiziţionează primul imobil, însă nu se mai consideră cheltuieli de subzistenţă pt calculul eligibilităţii şi implicit sumei maxime pe care o poate obţine o familie de la bancă pentru achiziţionarea unui imobil sau contractarea unui credit de nevoi personale.

Piaţa imobiliară românească a înregistrat în primele 6 luni o activitate mai dinamică decât media ţărilor din Europa Centrală şi de Est (ECE). Sunt numeroase tranzacţii în diverse stadii de negociere pe piaţa de investiţii, ceea ce e posibil să ducă la cel mai mare volum de după 2014, depăşind 1.2 miliarde euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO