Constructii & Imobiliare

Victor Coşconel, Colliers: Discrepanţa dintre cererea totală de birouri şi cererea nouă, în care una se extinde uşor, iar cealaltă creşte exponenţial, este una dintre cele mai interesante tendinţe din ultima perioadă şi arată că numărul de companii care îşi reduc prezenţa la birou pe fondul muncii hibride a fost supraestimat

Victor Coşconel, Colliers: Discrepanţa dintre cererea...

Autor: Roxana Rosu

09.09.2022, 10:24 215

 

 

 

Cererea de spaţii de birouri a revenit la valorile de dinaintea pandemiei şi există un interes semnificativ pentru tranzacţii, în condiţiile în care cererea nouă venită din partea companiilor a accelerat spectaculos în acest an şi s-a dublat faţă de 2021, arată o analiză Colliers.

Cererea de spaţii de birouri moderne şi-a continuat redresarea, al doilea trimestru din 2022 fiind şi cel mai bun după trimestrul patru din 2019. Cererea nouă a ajuns la 73.500 de metri pătraţi în prima jumătate a lui 2022, aproape dublă faţă de anul trecut, în timp ce cererea totală de spaţii de birouri moderne s-a ridicat la peste 130.000 de metri pătraţi, de asemenea în creştere faţă de primul semestru al anului trecut, deşi cu un procent mai puţin spectaculos de 16%.

Consultanţii remarcă în special accelerarea bruscă a cererii noi, alimentată de faptul că o parte dintre companii au stat pe margine în cea mai mare parte a perioadei de pandemie, iar acum au început să prindă curaj şi să caute noi locaţii.

 „Împreună cu un număr oarecum redus de clădiri noi care urmează să fie livrate în următorii ani, sectorul birourilor începe să se resimtă ca fiind condus de proprietari în anumite subpieţe sau zone. Trebuie totuşi să subliniem faptul că cel puţin câţiva chiriaşi mari care aveau spaţii mari închiriate înainte de pandemie încă încearcă să subînchirieze o parte din birourile lor, ca urmare a unei ajustări a strategiei. De asemenea, discrepanţa dintre cererea totală şi cererea nouă, în care una se extinde uşor, iar cealaltă creşte exponenţial, este probabil una dintre cele mai interesante tendinţe din ultima perioadă şi arată că numărul de companii care îşi reduc prezenţa la birou pe fondul muncii hibride a fost supraestimat pentru 2021-2022”, explică Victor Coşconel, Head of Leasing | Office & Industrial Agencies la Colliers.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO