Constructii & Imobiliare

ZF 25 de ani. Tranziţia către „curtea“ competitorilor, o strategie care nu ţine de industrie: cine sunt CEOs din construcţii, agricultură, farma sau banking care au migrat de la o companie la alta?

ZF vă invită să descoperiţi 25 de ani de business prin puterea cifrelor, a oamenilor, a companiilor şi a evenimentelor care au marcat modul în care arată astăzi România.

Autor: Alina-Elena Vasiliu

05.11.2023, 09:42 1435

Există unele companii care încheie cu managerii contracte unde stipulează că vreme de şase luni de la plecarea dintr-o companie sunt plătiţi pentru a nu pleca la un competitor.

Fie că au trecut direct la o companie concurentă, fie că au făcut un „ocol“ în alte firme sau industrii, mai mulţi ma­nageri din companii de top în do­menii precum construcţii, agricultu­ră, farma, industrie alimentară sau banking au luat cu ei expertiza şi cunoştinţele acumulate şi le-au pus în aplicare într-o firmă competitoare.

Unii au plecat în urma unor neînţelegeri cu ceilalţi membri ai companiei, alţii au simţit efectele schimbării de acţionariat şi au mai fost şi aceia care au considerat că nu mai au opor­tu­nităţi de dezvoltare. Indiferent de motive, per­spec­tiva de a conduce un business pe care cândva sperau să-l depăşească în cifre şi în performanţe i-a atras pe mai mulţi manageri români.

Specialiştii în resurse umane spun despre aceste tendinţe că sunt obişnuite şi normale, fenomenul întâmplându-se cu o frecvenţă medie în România, spre deosebire de ţările din Vest, unde are loc mai des. Managerii pleacă din dorinţa de a avea noi provocări în profesie şi de a se dezvolta în noi echipe. Mulţi îşi pregătesc însă oameni care să le urmeze după ce pleacă.

„Din perspectiva unei companii, pierderea unui CEO care pleacă la un competitor poate duce la efecte economice negative, pentru că el ştie secretele comerciale, furnizorii-cheie şi clienţii, planurile strategice, precum şi punctele tari şi cele slabe faţă de competitori“, notează într-un articol pe blog reprezentanţii Columbia Law School.

Ce este interesant este că există unele companii care încheie cu managerii contracte unde stipulează că vreme de şase luni de la plecarea dintr-o companie sunt plătiţi pentru a nu pleca la un competitor.

 

Andrei Frunză: de la eJobs la BestJobs (platforme de recrutare):

În septembrie 2021, Andrei Frunză venea la BestJobs pe poziţia de CEO, după ce anterior condusese operaţiunile locale ale platformei de ridesharing Free Now. Mai înainte însă, în perioada 2012-2017, Andrei Frunză fusese CEO al platformei de recrutare eJobs România.

Andrei Frunză şi-a început cariera la Ziarul Financiar în anul 2004.

Sorin Miron: de la Somaco la Prefab (producători de BCA):

Sorin Miron a preluat pe finalul anului 2022 funcţia de director general al companiei Prefab după ce anterior fusese CEO al Somaco Grup Prefabricate, ambele companii activând în producţia de BCA. El şi-a început cariera la Dacia, ulterior a trecut la Michelin, iar în 2009 a ajuns la Somaco, firmă care a intrat în portofoliul elveţienilor de la Holcim în anul 2019.

Mihai Aniţei: de la Ameropa la Combinatul de Îngrăşăminte Chimice (jucători în industria chimică):

Combinatul de Îngrăşăminte Chimice (CICh) Năvodari, producător de fertilizant şi biostimulatori profesionali, l-a numit în martie 2023 în funcţia de director general pe Mihai Aniţei, fost country manager al grupului agricol elveţian Ameropa, unde a lucrat timp de zece ani. Începând cu anul 2012, el a preluat funcţia de CEO al Combinatului de Îngrăşăminte Azomureş, parte a grupului Ameropa, iar în perioada 2020-2023 a ocupat poziţia de country manager al grupului. De asemenea, între anii 2016 şi 2022, a fost membru în boardul Nuclearelectrica, singurul producător local de energie nucleară.

Iulian Mangalagiu: de la Brikston la Wienerberger (producători de cărămizi):

La concurenţă a plecat şi Iulian Mangalagiu, care s-a dus pe funcţia de director general al producătorului de cărămizi Wienerberger după câţiva ani petrecuţi la Brikston, firmă cu acelaşi profil de acti­vitate. Mutarea a avut loc în mai 2019 şi a venit după ce grupul austriac Leier a cumpă­rat Brikston Iaşi. Ca urmare a tranzacţiei, Iulian Mangalagiu a plecat de la Brikston şi a preluat rolul de CEO la Wienerberger, concurent direct al Brikston, care chiar a vrut să cumpere compania din Iaşi. În mai 2022, Iulian Mangalagiu a plecat însă şi de la Wienerberger, fiind în prezent CEO la Modulo Stone din Turda, judeţul Cluj, o companie care se ocupă cu fabricarea de piatră decorativă.

Monica Iavorschi: de la Arctic la Karcher (producători de electrocasnice):

Monica Iavorschi, cea care a condus timp de mai bine de şase ani operaţiunile Arctic, cel mai mare producător local de electrocasnice, a fost numită în iunie 2019 la conducerea companiei Karcher România, producător de aspiratoare. Monica Iavorschi s-a întors astfel în România după circa trei ani jumătate petrecuţi în Turcia, la sediul central al grupului Arcelik, proprietarul Arctic, ca director internaţional de marketing. În perioada 2008-2014, ea a fost şi director general la Arctic România.

Dragoş Damian: de la Zentiva la Terapia (producători de medicamente):

După doar un an petrecut ca director general al producătorului de medicamente Zentiva, filiala locală a grupului farmaceutic ceh cu acelaşi nume, Dragoş Damian pleca în 2009 să conducă firma Actavis, cu profil similar de activitate. Un an mai târziu, a plecat pe poziţia de CEO la Terapia Ranbaxy, unde, de altfel, mai lucrase în perioada 2004-2008.

Cătălin Radu: de la Bayer Pharma la Bristol Myers Squibb (companii farmaceutice):

Cătălin Radu s-a alăturat Bristol Myers Squibb România în 2019, ca director general al companiei pe piaţa locală. El activează în industria farma de peste 20 de ani, lucrând anterior pentru giganţi internaţionali precum Schering şi Bayer. Pentru acesta din urmă a ocupat poziţia de managing director în perioada 2015-2018.

Ofelia Nalbant: de la Agrium Agroport la Borealis LAT România şi Moldova (producători de îngrăşăminte):

Ofelia Nalbant a devenit în toamna anului 2020 director general la Borealis LAT România şi Moldova, unul dintre cei mai mari producători şi distribuitori de îngrăşăminte din Europa. Ea lucrează în agrobusiness de peste 30 de ani şi este considerată una dintre cele mai puternice femei din acest sector, ajungând în top management în companii importante, precum ADM şi Agrium Agroport, unii dintre cei mai mari traderi de cereale.

Marian Pîrvu: de la Ruuki la Wetterbest (producători de acoperişuri):

Marian Pîrvu a preluat funcţia de director general al Wetterbest (numit anterior Depaco) în ianuarie 2019. Anterior acestei date, Marian Pîrvu a fost vicepreşedinte pentru România al producătorului finlandez de acoperişuri Ruukki, care a închis producţia de pe piaţa locală la sfârşitul lui 2018. Marian Pîrvu a lucrat mai bine de două decenii în sectorul construcţiilor industriale şi rezidenţiale, perioadă în care a ocupat poziţii manageriale, precum cele de director comercial, director de producţie şi director de operaţiuni sau director general. Înainte de Ruukki a lucrat pentru ArcelorMittal Construction România.

Omer Tetik: de la Credit Europe la Banca Transilvania (instituţii bancare):

Omer Tetik, cel care conduce de un deceniu operaţiunile Băncii Transilvania, a fost recrutat în 2013 de Horia Ciorcilă, preşedintele consiliului de administraţie şi principalul acţionar individual. A fost o surpriză pe piaţă, având în vedere că venea de la o bancă mult mai mică, Credit Europe Bank. După aproape zece ani, Omer Tetik este în continuare la cârma executivă a băncii, iar în această perioadă BT a făcut trei achiziţii bancare, ceea ce a adus-o în poziţia de lider al pieţei bancare şi principal finanţator al economiei României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO