Eveniment

Cine a fost Alexei Navalny, un militant înflăcărat pentru ceea ce el a numit "frumoasa Rusie a viitorului", activistul opoziţiei ruse şi cel mai dur critic al regimului preşedintelui Vladimir Putin. El a murit vineri într-o colonie penală izolată din Arctica la vârsta de 47 de ani

Cine a fost Alexei Navalny, un militant înflăcărat...

Autor: Ştefan Stan

17.02.2024, 11:06 1172

Alexei Navalny, activistul opoziţiei ruse care a fost cel mai proeminent critic al regimului preşedintelui Vladimir Putin în mare parte din ultimul deceniu, a murit într-o colonie penală izolată din Arctica la vârsta de 47 de ani, potrivit autorităţilor penitenciare.

Un militant înflăcărat pentru ceea ce el a numit "frumoasa Rusie a viitorului", investigaţiile detaliate ale lui Navalny care expuneau corupţia statului au alarmat Kremlinul la fel de mult ca şi capacitatea sa de a inspira sute de mii de oameni să protesteze împotriva acestuia, potrivit FT. 

Activismul său l-a transformat în liderul adevăratei opoziţii populare din Rusia faţă de guvernarea de peste două decenii a lui Putin, ceea ce i-a adus intimidări, ameninţări şi atacuri neîncetate din partea regimului şi a susţinătorilor acestuia ca represalii, precum şi mai mult de o duzină de condamnări la închisoare, scrie Financial Times.

Aflat în spatele gratiilor din 2021, cu puţine sau deloc perspective de eliberare, el a rămas unul dintre cei mai înverşunaţi critici ai regimului lui Putin şi a condamnat în mod repetat invazia Rusiei în Ucraina, chiar şi pe fondul unor condiţii de detenţie despre care a spus că sunt echivalente cu tortura.

Navalny a fost otrăvit în august 2020 cu agentul neurotoxic novichok, dezvoltat în Uniunea Sovietică, în timp ce făcea campanie în Siberia, în ceea ce el şi guvernele occidentale au declarat că a fost o tentativă de asasinat comandată de Kremlin. Tratat în Germania, el a demascat ulterior un ofiţer al serviciilor de securitate implicat în campania de otrăvire când a publicat o convorbire telefonică înregistrată în care bărbatul a dezvăluit fără să vrea întreaga operaţiune.

A fost încarcerat la întoarcerea în Rusia cinci luni mai târziu şi, în cele din urmă, a fost condamnat la peste 20 de ani de închisoare, unde a fost ţinut în trei dintre cele mai dure colonii penitenciare ruseşti, iar la mai puţin de două luni după ce a fost mutat într-o colonie penitenciară izolată din Cercul Arctic a murit.

Un activist neobosit, al cărui spirit acerb şi discursuri puternice au rezonat puternic în rândul unei noi generaţii de ruşi care nu cunoscuseră decât un singur lider, Navalny a devenit un paratrăsnet pentru nemulţumirea publică faţă de Kremlin, faţă de corupţia oficială şi faţă de Putin însuşi.

În timpul protestelor antiguvernamentale din 2011 şi 2012 - cea mai mare revoltă din timpul guvernării lui Putin - Navalny a devenit cea mai recunoscută figură a opoziţiei la nivel naţional. Otrăvirea lui Navalny şi condamnarea draconică la închisoare au inaugurat o nouă eră mai întunecată a domniei lui Putin, marcând trecerea de la regimul de om puternic la autocraţie, cu o intoleranţă faţă de disidenţă care nu a făcut decât să crească odată cu războiul din Ucraina.

Tânăr şi priceput la tehnologie, Navalny a înţeles cu perspicacitate potenţialul vast al mijloacelor de comunicare online şi al reţelelor de socializare pentru a ocoli controlul de fier al Kremlinului asupra televiziunii, radioului şi ziarelor şi pentru a atrage atât fonduri, cât şi sprijin pentru campaniile electorale şi mitingurile de protest.

Emisiunile sale extrem de populare de pe YouTube privind anchetele de corupţie şi dovezile de mită oficială au expus ceea ce el a spus că este miezul putred din spatele faţadei unui contract social care a schimbat libertăţile democratice cu un stat puternic şi paternalist.

Una dintre cele mai notabile investigaţii ale sale, publicată în ianuarie 2021, când era deja în închisoare, susţinea că o coterie de oligarhi ar fi finanţat un palat de 1,3 miliarde de dolari pentru Putin pe coasta de sud a ţării. A fost vizionat de 100 de milioane de ori în 10 zile de la publicare. Kremlinul a negat afirmaţiile.

Emisiunile s-au numărat printre numeroasele moduri în care Navalny a influenţat opoziţia anti-Putin şi a rămas un ghimpe în coasta Kremlinului, chiar şi din spatele gratiilor.

În ultimul său mesaj din închisoare, postat pe reţelele de socializare de către echipa sa cu doar două zile în urmă, Navalny a scris un singur rând dur despre condiţiile din colonia sa penitenciară.

Închisoarea din Arctica "bate recordul" închisorii sale anterioare, pentru "a le face pe plac stăpânilor lor de la Moscova", a spus el. Autorităţile penitenciare tocmai îi dăduseră 14 zile de izolare. "Este a patra oară în mai puţin de două luni de când mă aflu acolo. Sunt duri", a spus el. Două zile mai târziu era mort.

Alexei Anatolievici Navalny s-a născut în 1976 într-un mic sat din apropierea Moscovei, într-o familie de origine ucraineană şi rusă. A crescut în mici oraşe militare din jurul capitalei înainte de a obţine o diplomă în drept la universitate, iar apoi a studiat tranzacţionarea valorilor mobiliare.

Un deceniu mai târziu, a cumpărat acţiuni la cele mai mari companii de stat din Rusia din domeniul petrolului şi gazelor naturale pentru a face campanie împotriva corupţiei. Acest lucru a făcut din el un pionier al activismului acţionarilor într-o ţară în care întreprinderile de stat au fost acuzate de mult timp că sunt nişte cămătari pentru înalţi funcţionari şi oligarhi loiali Kremlinului.

Navalny a intrat în politică în anul 2000, devenind un activist proeminent în Yabloko, un mic partid liberal de opoziţie, înainte de a fi dat afară din partid pentru că a avut conflicte cu liderii şi a făcut comentarii incendiare despre musulmani. În afara grupului, el şi-a făcut treptat un număr mai mare de adepţi prin intermediul investigaţiilor de corupţie publicate pe blogul său personal.

În 2013, Navalny a fost condamnat la închisoare pentru deturnare de fonduri, dar sentinţa a fost suspendată, se pare că pentru ca el să poată candida ca un candidat credibil al opoziţiei la alegerile pentru primărie din 2013, pentru a-i da legitimitate actualului primar numit de Putin. Navalny s-a clasat pe locul al doilea, cu 27,2% din voturi, un moment de cotitură în termeni electorali care a demonstrat potenţialul mişcărilor de opoziţie finanţate prin crowdfunding.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO