Eveniment

Analistii se asteapta la o iesire agresiva pe piata euroobligatiunilor

20.05.2003, 00:00 18

Randamentele euroobligatiunilor romanesti sunt in usoara scadere pe pietele internationale. Ultimele semnale arata ca jucatorii se asteapta ca Romania sa aiba o iesire agresiva pe piata, in incercarea de a obtine un pret cat mai mare pe titlurile cu scadenta in 2010.
Momentul lansarii noii emisiuni de eurobonduri este cat se poate de prielnic. Spreadurile (primele de risc peste dobanda instrumentelor de referinta) titlurilor scoase pe piata de tarile cu economii emergente au ajuns la cele mai scazute niveluri din ultimii opt-noua ani, iar analistii anticipeaza continuarea acestei tendinte.
Practic, in conditiile in care se confirma incetinirea cresterii economice in Europa Occidentala, SUA si Japonia, iar spectrul deflatiei e din ce in ce mai prezent in SUA, investitorilor le-a revenit apetitul pentru risc, manifestand o adevarata furie de cumparare a titlurilor emise de tarile in dezvoltare - singurele care mai ofera randamente atractive. Analistii prognozeaza mentinerea unui nivel ridicat al cererii pentru aceste instrumente. Cele mai vanate sunt bondurile emise de tarile din America Latina, care aduc cele mai mari randamente, insa nici Europa de Est nu e neglijata.
Eurobondurile romanesti cu scadenta in 2012 au ajuns la un randament de 6,20-6,13%, fiind in usoara scadere dupa cresterea provocata de tensiunile din timpul razboiului din Irak. Astfel, in martie, randamentul eurobondurilor din emisiunea pe zece ani, urcasera la 6,57-6,60%, fata de 5,80 - 5,90% inaintea izbucnirii conflictului.
In cazul titlurilor cu scadenta in 2008, randamentele au coborat la 5,55-5,45%. Emisiunea care expira in 2005 si care poate fi folosita drept termen de comparatie cu obligatiunile emise in dolari pe piata interna, cotatiile au ajuns la 4,18-4,02%, fata de 4,6-4,5% in urma cu o luna.
Conditiile de piata bune, dar si costurile reduse ale emisiunii, vor conduce foarte probabil la suprasubscrierea emisiunii a carei valoare este stabilita la 500 milioane de euro.
Concurenta dintre bancile interesate sa intermedieze tranzactia a permis reducerea la minimum a comisioanelor. Asa se face ca, desi suma este relativ mica, guvernul a ales patru banci care sa se ocupe de vanzarea eurobondurilor: doua europene - Deutsche Bank si UBS Warburg, si doua americane - JP Morgan si Citigroup.
La emisiunea de euroobligatiuni de anul trecut, pe 10 ani, ponderea investitorilor americani a crescut la 11%, fiind de asteptat ca aceasta sa se mentina in 2003. Baza cererii pentru titluri romanesti a ramas insa piata germana, cu 27%, urmata de Italia si Marea Britanie, cu cate 17%.
Ministerul finantelor a avut de unde alege: nu mai putin de opt banci de investitii au ramas in carti pentru castigarea mandatului de administrare a emisiunii de euroobligatiuni in valoare de 500 milioane de euro: ABN Amro, Deutsche Bank, JP Morgan, Merrill Lynch, Commerzbank, Citigroup, UBS Warburg si ING Barings. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO