Eveniment

Analiză Saxo Bank: Grâul conduce creşterile de preţuri de pe piaţa produselor agricole din cauza secetei

Analiză Saxo Bank: Grâul conduce creşterile de...

Autor: Departamentul Economic

31.07.2018, 10:47 113

Grâul conduce creşterile de preţuri de pe piaţa produselor agricole, ca urmare a vremii secetoase din Europa, Australia şi fosta Uniune Sovietică, notează o analiză Saxo Bank. 

Piaţa europeană de grâu a crescut, la Paris preţul future la grâu urcând la peste 200 euro/tona metrică pentru prima dată în ultimii 3 ani. Vreme uscată şi caldă în majoritatea regiunilor cheie au dus la creşterea preţurilor, în timp ce subvenţiile de 12 miliarde de dolari acordate de guvernul american fermierilor locali afectaţi de tensiunile comerciale, precum şi o cerere crescută neaşteptată din partea Europei au susţinut preţul producţiei de soia. Fermierii au fost nevoiţi să apeleze la rezerve pentru a-şi ţine animalele-n viaţă, iar preţul grâului a crescut şi pentru că toată lumea se gândeşte la proviziile de iarnă.

Pentru a doua săptămână la rând, indicele Bloomberg Commodity s-a tranzacţionat în creştere, după cce mărfurile au pierdut 10% în luna iunie, când a început ”războiul comercial” ce a dus la scăderea cererii şi a creşterii, implicit.

Preţul metalelor industriale a urcat cu 1,8%, după ce China a introdus noi măsuri de stimulare prin reducerea taxelor, proiecte de infrastructură şi condiţii mai flexibile la împrumuturi de la anumite bănci.

Metalele preţioase, conduse de aur, au scăzut în ultimele luni, în special din cauza corelării cu deprecierea yuanului. Argintul a scăzut 7 săptămâni consecutive, aceasta fiind cea mai dură cădere din ultimii 18 ani iar mărfurile soft – zahărul şi cafeaua – au resimţit şi ele criza prin care trece realul brazilian.

Corecţia preţului petrolului, ajuns sub 80$/barilul, pare să se apropie de final, lucru susţinut de o combinaţie de factori printre care războiul comercial şi cererea mai crescută. Libia şi Canada au rezolvat problema întreruperilor la livrare; în plus, câteva state din Consiliul OPEC de Cooperare în Golf – Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Kuweit – au reînceput să crească producţia şi exportul. „Prin urmare, fondurile hedge au lichidat multe poziţii pe ţiţei Brent, motiv pentru care ne menţinem părerea că preţul petrolului va oscila între 70-80$/barilul. Există o plasă de siguranţă sub acest preţ creată de anumite riscuri legate de stocuri, în pofida producţiei crescute începute de statele menţionate mai sus plus Rusia. Peste 80$... ar fi destul de dificil să vedem un asemenea preţ, mai ales în contextul unui război comercial extins”, spun analiştii Saxo Bank, care văd o creştere a preţului petrolului până la un maxim de 76,33 dolari/baril.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO