Eveniment

Andreas Treichl, CEO al Erste timp de 25 de ani, despre blocarea accesului României în Schengen: Austria şi-a arătat poziţia de respingere mult prea târziu. În ultimele săptămâni, guvernul de la Viena şi-a schimbat opinia, din motive neştiute, iar acest fapt este îngrijorător pentru toată lumea

Andreas Treichl, CEO al Erste timp de 25 de ani, despre...

Autor: Cristina Bellu

16.12.2022, 12:37 4834

Andreas Treichl, cel care a creat dintr-o bancă austriacă cel mai mare grup financiar din Europa Centrală şi de Est, critică blocarea accesului României în spaţiul Schengen de către Guvernul Austriac şi cataloghează veto-ul  drept “îngrijorător şi de neînţeles”, reiese dintr-un interviu pe care Treichl l-a acordat recent cotidianului Die Presse, unul dintre cele mai mari si vechi ziare din Austria si una dintre cele mai importante instituţii de presă din Europa.

“Este păcat că Austria îşi foloseşte dreptul de veto în UE într-o astfel de situaţie. Veto-ul este o slăbiciune instituţională a Uniunii Europeană şi trebuie evitat pe cât de mult posibil. Mă întristează faptul că am folosit acest instrument ca să blocăm accesul României în spaţiul Schengen”, spune Andreas Treichl.

Aducând în discuţie motivul pe care Austria l-a folosit pentru a justifica veto-ul, respectiv situaţia dramatică de la frontiere, Andreas Treichl consideră surprinzător faptul că cifrele privind migraţia sunt semnificativ diferite de cifrele vehiculate agenţia UE de protecţie a frontierelor. În plus, Austria şi-a arătat poziţia de respingere a aderării României mult prea târziu.

“Este surprinzător faptul că cifrele privind migraţia, pe care Austria le foloseşte ca argument, sunt semnificativ diferite de cifrele vehiculate de Frontex, agenţia UE de protecţie a frontierelor. Pentru cei din exterior, este imposibil de înţeles cine are dreptate aici. La toate astea se adaugă şi faptul că Austria şi-a arătat poziţia de respingere a aderării mult prea târziu. Se pare că în ultimele săptămâni, guvernul de la Viena şi-a schimbat opinia, din motive neştiute, iar acest fapt este îngrijorător pentru pentru toată lumea”.

 

Redăm mai jos interviul:

Die Presse: Ce părere aveţi despre atitudinea Guvernului Federal al Austriei faţă de dorinţa României de a intra în Schengen?

Andreas Treichl: Cred că este păcat că Austria îşi foloseşte dreptul de veto în UE într-o astfel de situaţie. Veto-ul este o slăbiciune instituţională a Uniunii Europeană şi trebuie evitat pe cât de mult posibil. Mă întristează faptul că am folosit acest instrument ca să blocăm accesul României în spaţiul Schengen.

Die Presse: Viena justifică veto-ul prin situaţia dramatică de la frontiere.

Andreas Treichl: Putem avea opinii diferite în această privinţă. De altfel, este surprinzător faptul că cifrele privind migraţia, pe care Austria le foloseşte ca argument, sunt semnificativ diferite de cifrele vehiculate de Frontex, agenţia UE de protecţie a frontierelor. Pentru cei din exterior, este imposibil de înţeles cine are dreptate aici. La toate astea se adaugă şi faptul că Austria şi-a arătat poziţia de respingere a aderării mult prea târziu. Se pare că în ultimele săptămâni, guvernul de la Viena şi-a schimbat opinia, din motive neştiute, iar acest fapt este îngrijorător pentru pentru toată lumea.

Die Presse: Reprezintă securitatea frontierelor un interes vital pentru Austria astfel încât a fost necesară folosirea dreptului de veto?

Andreas Treichl: Cu siguranţă nu. A fost o decizie de politică internă, care a fost mai importantă pentru guvernul Austriei decât pentru efectul pe care l-ar avea pe plan extern.

Die Presse: Politica internă controlează politica europeană – credeţi că îi lipseşte Austriei o perspectivă strategică asupra UE?

Andreas Treichl: În acest moment, nu ne aflăm deloc într-o poziţie strategică favorabilă. Încercarea de a convinge UE să preia gestionarea problemei pan-europene a azilului şi a migraţiei nu se poate realiza prin utilizarea dreptului de veto. Această problemă ar fi trebuit discutată din timp, cu propuneri realiste şi soluţii. Iar acest lucru nu s-a întâmplat. 

Die Presse: Ce ar trebui să facă acum Guvernul Federal al Austriei pentru a remedia disensiunile care au apărut?

Andreas Treichl: Austria şi-a exprimat dreptul de veto; acum ar trebui să lucreze pentru a se asigura că sunt îndeplinite condiţiile pentru aderarea României la Schengen. Ceea ce am împiedicat să se întâmple săptămâna trecută ar trebui remediat cât mai curând posibil. Aceasta este singura cale de a ieşi din această situaţie.

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO