Eveniment

Angajaţii români sunt la fel de profitabili pentru multinaţionale ca în celelalte ţări din Est, deşi au salarii mai mici

Angajaţii români sunt la fel de profitabili pentru multinaţionale ca în celelalte ţări din Est, deşi au salarii mai mici

Peter de Ruiter, şeful departamentului de consultanţă fiscală şi juridică al PricewaterhouseCoopers România

Autor: Andreea Mindrila

26.10.2011, 00:05 1041

Rentabilitatea capitalului uman din România a scăzut cu 12% în 2010, de la 1,53 la 1,34, dar românii rămân printre cei mai profitabili angajaţi pentru multinaţionale.

Compania de consultanţă şi audit PricewaterhouseCoopers România a prezentat ieri în cadrul Conferinţei de Resurse Umane studiul de eficienţă a capitalului uman Saratoga 2011, care analizează 70 de indicatori de eficienţă a capitalului uman. În cadrul studiului au fost analizate 81 de companii din cinci sectoare de activitate: sectorul bancar, industria farmaceutică, industrie, retail şi bunuri de larg consum, telecomunicaţii şi tehnologie (TICE), datele furnizate fiind aferente anului 2010.

Unul dintre cei mai importanţi indicatori analizaţi a fost rentabilitatea forţei de muncă (HC ROI), care măsoară venitul brut generat de fiecare angajat pentru fiecare unitate monetară plătită de angajator sub formă de remunerare.

Potrivit studiului citat, în România rentabilitatea capitalului uman a scăzut cu 12% în 2010, înregistrând valoarea de 1,34, comparativ cu nivelul din 2009, când era de 1,53. "Această evoluţie nu înseamnă că românii sunt mai puţin productivi. Scăderea a avut ca motiv creşterea uşoară a numărului de angajaţi şi scăderea veniturilor companiilor", a comentat Peter de Ruiter, şeful departamentului de consultanţă fiscală şi juridică al PwC România.

Potrivit studiului, deşi nivelul rentabilităţii a scăzut în România, el este aproximativ egal cu cel al rentabilităţii capitalului uman din Europa Centrală şi de Est, unde valoarea acestuia este de 1,36. Concluzia pe care o trag autorii studiului este că, deşi nivelul salariilor obţi­nute de angajaţii români este semnificativ mai mic comparativ cu cel al an­gaja­ţilor din Europa Centrală şi de Est, valoarea rentabilităţii capitalului uman este aproape egală.

În 2010 veniturile per angajat au scăzut cu 7% faţă de 2009, în timp ca rata medie de creştere a numărului de angajaţi a crescut cu 3% în aceeaşi perioadă, iar rata medie de creştere a costurilor cu forţa de muncă în 2009 comparativ cu 2010 s-a majorat cu 5%.

Un aspect important este că deşi departamentul de resurse umane are aceeaşi dimensiune din punctul de vedere al numărului de angajaţi pe care o avea şi anterior declanşării recesiunii, costurile s-au redus semnificativ, de la 419 euro pe an per angajat în 2007 la 354 euro pe an per angajat, reducerea fiind de 15%, ceea ce înseamnă că s-a realizat o eficientizare a salariaţilor, analizând costurile.

Comparativ cu alte departamente însă, în privinţa numărului de angajaţi alocaţi unui singur angajat din resurse umane, acest departament s-a eficientizat cel mai puţin în 2010 faţă de 2007, doarece, dacă în 2007 unui angajat din resurse umane îi erau alocaţi 80 de angajaţi, în 2010 raportul este de 1 la 84.

În 2010 ponderea costurilor salariale în total costuri ale companiilor analizate era de 10,13%, în creştere cu 10% faţă de nivelul înregistrat în 2009, de 9,26%.

În aprilie 2011 59% dintre companiile participante la studiul PayWell România au bugetat creşteri salariale pentru anul 2012, rata medie de creştere prognozată fiind de 6,8%, identică celei prognozate pentru anul 2011, însă anul acesta rata reală de creştere a salariilor a fost de doar 5,1%, cu 1,7 puncte procentuale mai mică decât cea prognozată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO