Eveniment

APAPS intra in razboi cu liderii sindicali brasoveni

26.03.2003, 00:00 15

Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) ii acuza pe unii lideri sindicali de la uzinele brasovene ai caror muncitori au continuat si ieri protestele in strada ca impiedica negocierile cu investitorii straini interesati de privatizarea societatilor Roman si Tractorul.
Muncitori de la uzinele Roman, Tractorul si Rulmentul au reluat ieri protestele si au blocat din nou circulatia la iesirea din Brasov spre Bucuresti. In plus, angajatii de la Tractorul si de la Rulmentul au aruncat cu oua in sediul PSD din Brasov si au aprins un cauciuc, apoi unii dintre ei si-au aruncat hainele pe foc. Liderii sindicali nu au putut preciza daca protestele vor continua sau nu si in zilele urmatoare, afirmand ca acest lucru ramane la latitudinea muncitorilor.
"Dupa ce i-au instigat pe oameni afirmand ca ordonanta (prin care circa 19.000 de persoane vor fi disponibilizate - nr) este una diabolica, liderii sindicali s-au retras intr-o formulare cel putin nefericita: <Noi ne-am facut datori ca lideri, dar acum nu-i mai putem tine in frau pe oameni>. Altfel spus: <N-ati vrut sa ascultati de noi, ascultati acum de furia dezlantuita a muncitorilor>", a declarat ieri George Musliu, vicepresedintele APAPS.
"Am vorbit cu liderul de sindicat de la Tractorul si i-am spus ca este posibil sa fac o vizita la societate impreuna cu presedintele companiei italiene Landini, interesata de privatizarea uzinei. Raspunsul lor: 5.000 de oameni au iesit in strada sa protesteze", a adaugat Musliu.
Oficialul APAPS a mai spus ca de saptamana trecuta investitorii americani si italieni interesati de Roman si Tractorul asteapta sa inceapa discutii punctuale cu aceste societati. "Reprezentantii companiei americane Precision Castparts Corporation (PCC), proprietarul Sterom Campina, erau in drum spre Romania cand au inceput protestele. S-au oprit in Olanda si asteapta sa li se comunice cand se linistesc lucrurile", a spus Musliu. El a adugat ca aceste miscari de protest nu fac decat sa creeze o imagine de instabilitate, iar orice afacere se construieste pe elemente in legatura cu care exista siguranta ca nu se vor modifica.
In ceea ce priveste Tractorul, APAPS isi doreste ca aceasta sa fie privatizata pana pe 28 iunie. "Si asta pentru ca din 29 iunie se produce decaderea din supravegherea financiara, ceea ce inseamna ca impotriva acestei societati se poate indrepta orice creditor, conditii in care societatea poate intra in incapacitate de plata. Ceea ce este primul pas catre faliment", a mai spus oficialul APAPS. El a adaugat ca reprezentantii Landini, care este al patrulea producator mondial de tractoare, cu o cifra de afaceri in 2002 de un miliard de euro, si-au exprimat informal interesul pentru Tractorul in urma cu circa trei saptamani, dar abia acum 10 zile au trimis o scrisoare in care spun ca sunt extrem de interesati de privatizarea uzinei brasovene.
Musliu a mai spus ca astazi urmeaza sa se deplaseze la Brasov, impreuna cu ministrul muncii Marian Sarbu si cu alti oficiali ai partidului de guvernamant, pentru a le propune muncitorilor si alte solutii pe langa cele aprobate in ultima sedinta de guvern (infiitarea unor parcuri industriale, tehnologice si de soft). Oficialul APAPS a refuzat sa mentioneze care sunt solutiile suplimentare.
El a mai spus ca dupa 13 ani in care "tot felul de guverne, autoritati si miscari sindicale s-au folosit de muncitori dupa cum dictau interesele momentului", a venit momentul adevarului, adevar impus de mecanismele pietei", iar muncitorii trebuie sa inteleaga ca disponibilizarile sunt singura solutie. Musliu a adaugat ca guvernul recunoaste ca a venit acest moment al adevarului si si-l asuma.
Acest moment al adevarului inseamna de fapt ca economia nu mai poate duce povara companiilor de stat "producatoare" de pierderi, fara riscul de a sufoca sector privat. Timp de 13 ani, aceste societati au fost sustinute cu bani de la buget pentru ca sa produca oricat, oricum, numai ca sa aiba de lucru angajatii si sa creasca produsul intern brut. Si asta in timp ce dezvoltarea companiilor private a fost incetinita sub povara taxelor de care bugetul avea nevoie pentru a mentine in viata societati ineficiente.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO