Eveniment

Apetitul investitorilor pentru România pare mai „sănătos” ca oricând: 26 de proiecte de peste 200 mil. lei au fost depuse pentru a primi ajutor de stat

Apetitul investitorilor pentru România pare mai...

Autor: Răzvan Botea

10.08.2022, 09:00 517

♦ În mod normal, an de an, în România nu apar decât 1-2 proiecte de asemenea amploare ♦ Numărul mare de companii care au depus la Ministerul de Finanţe proiecte pentru ajutoare de stat arată că piaţa locală este văzută drept o destinaţie bună de investiţii atât de jucătorii români, cât şi de cei străini, din domenii variate, de la producţie de hârtie, la materiale de construcţii sau componente auto.

193 de companii au aplicat vara aceasta pentru ajutor de stat prin intermediul schemei de ajutor de stat 807/2014, pentru investiţii mai mari de 1 milion de euro, anunţă Ministerul de Finanţe. Astfel, bugetul schemei de ajutor de stat a fost suplimentat cu 1 miliard de lei, adică circa 200 de milioane de euro.

„În perioada 15 iunie - 26 iulie 2022, Ministerul Finanţelor a derulat o sesiune de înregistrare a cererilor de acord pentru finanţarea unor investiţii mai mari de 1 milion euro. Sesiunea a avut un buget de cel puţin 700 milioane de lei, cu posibilitatea suplimentării acestuia, şi a suscitat un interes crescut din partea investitorilor, fiind depuse 193 de cereri de finanţare”, transmit reprezentanţii Ministerului de Finanţe.

În lista publicată de Finanţe, cel mai bun punctaj a fost obţinut Paper Invest, companie producătoare de hârtie şi carton. Investiţia companiei ar urma să fie de 1,4 mld. de lei. Star Assembly, uzină care aparţine de Mercedes-Benz, a so­li­citat un ajutor de stat în valoare de 186 de milioane de lei, pentru o investiţie de 674 mil. lei. În bugetul actual de 700 de mil. de lei al schemei de ajutor de stat, s-au mai încadrat cu punctajele cele mai mari Knauf Instalation, din industria materialelor izolante, şi Interpork Plus, care comercializează en-gros carne şi produse din carne. Proiecte au mai depus şi Continental sau Dacia, dar punctajul obţinut nu le-a calificat pentru acordarea ajutorului de stat, având în vedere bugetul schemei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO