Eveniment

ARACO: Dezvoltatorii imobiliari vand de trei ori mai scump decat costul constructiei

27.11.2007, 19:24 26

Profitul mediu al unui dezvoltator imobiliar se ridica la sume de doua cifre, in timp ce profitul mediu al firmelor de constructii ajunge la circa 6-7%.
"In prezent pretul unui metru patrat de constructie este de 600-700 de euro, iar dezvoltatorii vand locuintele cu 2.000-3.000 de euro pe metru patrat. Daca nu se va echilibra aceasta marja a profitului atunci vor aparea dezechilibre pe piata si nu vor mai avea cu cine sa construiasca", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO) in cadrul conferintei "Romania Construct Forum", organizata de agentia de presa Mediafax.
Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta companiile de constructii este lipsa fortei de munca calificate, care nu poate fi atrasa decat printr-o crestere puternica a salariilor.
"Exista riscul supraincalzirii pietei, pentru ca firmele de constructii nu pot face fata lucrarilor pe care le-au contractat. Am semnale de la firme de constructii care imi spun ca nu pot sa execute toate proiectele, pentru ca nu dispun de forta de munca necesara si de suportul tehnic pentru a putea realiza lucrarile", a explicat Plosceanu.
Potrivit lui, salariul mediu din constructii ar trebui sa ajunga in urmatorii doi ani la circa 600-700 de euro, echivalentul celui din Polonia sau Ungaria, pentru a opri exodul de forta de munca.
Astfel, un prim pas a fost derulat deja prin stabilirea pentru anul viitor a unui salariu minim brut in domeniul constructiilor de 570 de lei (160 de euro), in crestere cu 27% fata de cel din prezent, nivel negociat de patronatele si sindicatele in domeniu, in cadrul contractului colectiv de munca. Plosceanu a adaugat ca pana la finele lui 2008 salariul minim brut ar putea ajunge pana la 800 de lei (220 de euro) pe luna.
Anul acesta, rata de crestere a salariilor a fost de circa 22-23%. Insa, majorarea remuneratiilor ar trebui asociata cu o crestere a gradului de productivitate, care se afla la unul dintre cele mai scazute niveluri din Uniunea Europeana.
"Trebuie sa corelam aceasta crestere de salariu cu productivitatea. Majoritatea firmelor au tehnologia adusa, acum problema este ca forta de munca sa fie adaptata cerintelor acesteia", a mentionat Plosceanu.
Pentru anul 2008 necesarul de forta de munca este estimat la 150.000 de oameni in domeniul constructiilor, care ar putea fi acoperit cu personal din tarile asiatice, precum India, China si Pakistan si chiar din tarile din fosta Iugoslavie.
De altfel, in perioada urmatoare, ARACO va negocia cu firmele de constructii din Macedonia in vederea subcontractarii fortei de munca din aceasta tara.
Pentru ca sectorul constructiilor este unul cu o crestere puternica, preturile materialelor de constructii au crescut anul acesta intr-un mod speculativ, mai mult decat era necesar, chiar si cu peste 20% fata de nivelul de anul trecut. Potrivit datelor ARACO, costul cu materialele reprezinta 40-55% din costul total al constructiilor.
"Vedem in primele zece clasate in topul celor mai profitabile companii din Romania, firmele care produc ciment. Trebuie sa vedem cum putem sa temperam cresterea preturilor mai ales in sectoare cu pondere mare in produsul final. A plusa la pretul materialelor de constructii inseamna a vinde mai greu si mai putin", a adaugat Plosceanu.
Spre comparatie, in Polonia, datorita vremii favorabile din prima parte a anului, producatorii de materiale de constructii si distribuitorii si-au epuizat stocurile pana in primavara.
"Pretul materialelor de constructii s-a dublat anul acesta datorita cresterii puternice a pietei constructiilor si vremii favorabile. Avem un deficit anual de circa 300.000 de locuinte, dar in prezent se construiesc doar 100.000 de unitati pe an", a declarat Tomasz Wisniewski, seful Sectiei Economice din cadrul Ambasadei Poloniei la Bucuresti. Spre deosebire de ultimii ani, 2007 a fost atipic, deoarece cresterea puternica a constructiilor nu a fost determinata de un an electoral.
"Tendinta ultimilor ani a fost de ca in an electoral piata constructiilor sa creasca, dupa care urma un an de scadere. In aceasta situatie a scazut forta de munca calificata si s-a pierdut experienta. In plus, ritmul dezvoltarii infrastructurii a fost greoi si astazi se pierd zilnic circa 2 milioane de euro la nivel national pentru ca se circula cu viteza redusa", a precizat Plosceanu.
Partenerii Mediafax in organizarea evenimentului au fost companiile Marcom, Lafarge, Xella si Schachermayer.

Peste 10 miliarde de euro
Piata constructiilor din Romania va creste anul acesta cu circa 35% anul acesta, pana la 10 miliarde de euro si va avea o pondere de circa 9% din PIB. Acesta a fost practic cel mai bun an din constructii din ultimii 17 ani, datorita investitiilor masive de pe piata imobiliara, inceperii unor lucrari de infrastructura de drumuri si lucrarilor de reabilitare termica. "Daca nu vom avea surprize, piata va creste in 2008 cu peste 20%, pe fondul majorarii volumului de constructii si al proiectelor deja avizate", a spus Razvan Niculescu-Aron, vicepresedintele Patronatului Societatilor din Constructii. Potrivit lui Niculescu-Aron, din cauza cresterii pietei constructiilor s-a majorat cu 15-20% costul cu resursele umane, iar unele proiecte au fost intarziate.

Import de firme de constructii
Deficitul de forta de munca de pe piata constructiilor i-a determinat pe constructorii romani sa ia in considerare aducerea unor muncitori straini din tari precum India, China si Pakistan si chiar din tarile din fosta Iugoslavie. "Muncitorii straini ar trebui adusi in Romania prin intermediul unei firme de constructii care sa-i administreze. Daca vom aduce forta de munca in mod direct, prin agentii de recrutare, riscam sa pierdem muncitorii, care vor fi tentati sa plece in tari mai dezvoltate precum Italia sau Spania", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii. Pentru anul 2008 necesarul de forta de munca este estimat la 150.000 de oameni in domeniul constructiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO