Eveniment

Cum arată pacea în Ucraina în viziunea lui Putin: Un document din 2022 dezvăluie condiţiile Rusiei pentru încheierea războiului: Ucraina să devină stat neutru, dar poate adera la UE, iar armata ucraineană să fie drastic limitată, fără armament străin pe teritoriu ucrainean

Cum arată pacea în Ucraina în viziunea lui Putin: Un...

Autor: Ştefan Stan

01.03.2024, 09:15 700

În ultimele săptămâni, preşedintele rus Vladimir Putin a lăsat să se înţeleagă în mod public că ar fi deschis la discuţii pentru a pune capăt războiului din Ucraina în condiţiile Moscovei, în timp ce elanul militar al Kievului stagnează.

Contururile unui acord pe care liderul rus îl doreşte probabil pot fi văzute într-un proiect de tratat de pace elaborat de negociatorii ruşi şi ucraineni în aprilie 2022, la aproximativ şase săptămâni după începerea războiului. Oficialii şi analiştii occidentali spun că aceste obiective rămân în mare parte neschimbate după doi ani de lupte: Transformarea Ucrainei într-un stat castrat, vulnerabil permanent la agresiunea militară rusă.

Deşi au fost dezvăluite liniile generale ale negocierilor de pace care au eşuat în cele din urmă, documentul complet de 17 pagini, care a fost analizat de The Wall Street Journal şi de alte persoane familiarizate cu negocierile, nu a fost făcut public. 

Documentul, datat 15 aprilie 2022, schiţează modul în care negociatorii din ambele părţi au încercat să pună capăt luptelor, acceptând să transforme Ucraina într-un "stat permanent neutru care nu participă la blocuri militare", căruia i se interzice să-şi reconstruiască armata cu sprijinul Occidentului şi care lasă Crimeea sub controlul de facto al Rusiei.

În cele din urmă, nu s-a ajuns la niciun acord. Amploarea crimelor de război comise de Rusia în Ucraina a devenit evidentă, situaţia militară a Ucrainei s-a îmbunătăţit, iar Occidentul a vărsat arme pentru a sprijini Kievul.

Astăzi, Ucraina spune că nu va începe discuţiile de pace până când Rusia nu-şi va retrage trupele din ţara sa. Doi ani de conflict au întărit opinia publică ucraineană împotriva oricărui fel de acord de pace, iar preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky a avertizat că orice încetare a ostilităţilor ar permite pur şi simplu Rusiei să se reînarmeze şi să atace mai bine Ucraina mai departe. Analiştii spun că o victorie militară pentru oricare dintre părţi pare din ce în ce mai departe de a fi posibilă.

Documentul arată concesiile profunde pe care negociatorii de partea ucraineană le luau în considerare în timp ce Kievul se lupta în primele săptămâni ale războiului. De asemenea, serveşte ca o reamintire a compromisurilor pe care Rusia ar putea încerca să le forţeze Ucraina să le înghită dacă sprijinul militar occidental se usucă şi Rusia obţine câştiguri teritoriale semnificative.

Cum arată pacea în viziunea lui Putin 

Proiectul de tratat stipulează că Ucraina, deşi i se permite să urmărească aderarea la UE, nu ar putea adera la alianţe militare precum Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord. Niciun armament străin nu ar fi permis pe teritoriul ucrainean. Ar urma ca armata ucraineană să fie redusă la o anumită dimensiune. Rusia a încercat să limiteze totul, de la numărul de trupe şi tancuri până la raza maximă de tragere a rachetelor ucrainene.

Peninsula Crimeea, deja ocupată de Rusia, ar rămâne sub influenţa Moscovei şi nu ar fi considerată neutră. De asemenea, Moscova a făcut presiuni pentru ca limba rusă să funcţioneze pe picior de egalitate cu ucraineana în guvern şi în tribunale, o clauză pe care Kievul nu a semnat-o, potrivit proiectului de document.

Viitorul zonei din estul Ucrainei, invadată şi ocupată în mod ascuns de Rusia în 2014, nu a fost inclus în proiect, lăsându-i pe Putin şi Zelensky să îl completeze în cadrul unor discuţii faţă în faţă. Această întâlnire nu a avut loc niciodată. 

Tratatul urma să fie garantat de puterile străine, care sunt enumerate în document ca incluzând SUA, Marea Britanie, China, Franţa şi Rusia. Aceste ţări ar fi primit responsabilitatea de a apăra neutralitatea Ucrainei în cazul în care tratatul ar fi fost încălcat. Dar, cât timp tratatul se menţine, garanţilor li s-ar cere să "rezilieze tratatele şi acordurile internaţionale, incompatibile cu neutralitatea permanentă a Ucrainei", inclusiv orice promisiune de ajutor militar bilateral. Garanţiile internaţionale de securitate nu s-ar aplica în Crimeea şi Sevastopol.

Documentul reflectă fobii ruseşti adânc înrădăcinate, potrivit cărora Occidentul, condus de SUA, a dezvoltat ani de zile Ucraina ca o aşa-numită "anti-Rusia", ca o modalitate de a submina, de a limita şi de a încerca să preia controlul asupra Rusiei. După ce încercarea iniţială a lui Putin de a prelua controlul asupra Kievului şi de a răsturna guvernul a eşuat, documentul pare să ofere următorul lucru cel mai bun: o modalitate de a tăia sprijinul occidental pentru Kiev.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels