Eveniment

Aurelian Dochia: Mişcările de protest creează impresia de instabilitate, ceea ce poate antrena consecinţe negative concretizate în accesul mai scump la finanţare

 Aurelian Dochia: Mişcările de protest creează impresia de instabilitate, ceea ce poate antrena consecinţe negative concretizate în accesul mai scump la finanţare

Autor: Claudia Medrega

16.01.2012, 13:06 245

Extinderea mişcărilor de protest poate duce la o percepţie de instabilitate socială şi politică în ochii investitorilor ceea ce poate antrena riscuri mai mari concretizate în accesul mai scump la finanţare, cconsideră analistul Aurelian Dochia.

"S-ar putea să apară momentul în care investitorii, pieţele, să înceapă să diferenţieze România. Sunt ţări europene în care măsurile luate deja de România sunt abia la început. România a trecut hopul măsurilor de austeritate. Dacă se opresc protestele, am putea să ne strecurăm poate cu un uşor avantaj. Scenariul cu cele mai bune şanse ar fi să scăpăm oarecum neatinşi de decizia S&P. Dacă mişcările de protest se extind, se creează impresia de instabilitate, ceea ce va antrena riscuri mai mari şi consecinţe negative concretizate în accesul mai scump la finanţare", a comentat analistul Aurelian Dochia.

În mai multe oraşe din România s-au desfăşurat în week-end mişcări de protest, iar manifestaţia de duminică seara de la Bucureşti a degenerat, înregistrându-se incidente violente.

Instabilitatea socială în plan intern s-a suprapus peste decizia de vineri seară a agenţiei Standard & Poor's (S&P), prin care a retrogradat ratingurile a nouă ţări din zona euro, coborând cu o treaptă inclusiv calificativele AAA ale Franţei şi Austriei.

Dochia a amintit că o parte din avantajul României în ochii investitorilor a fost stabilitatea pe plan intern, având în vedere că până acum nu s-au înregistrat proteste violente ca în Grecia sau Italia.Rămâne de văzut cum va evolua situaţia internă.

Leul s-a apreciat uşor faţă de euro la începutul primei şedinţe de tranzacţionare din această săptămână, în contrast cu evoluţia pieţelor de acţiuni şi a celorlalte valute din regiune, iar cursul a coborât sub 4,33 lei/euro, în condiţiile în care băncile au vândut volume însemnate de valută ca urmare a trecerii la standardele internaţionale de contabilitate (IFRS).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO