Eveniment

Austriecii de la Mobilkom sunt interesati de Connex

28.01.2005, 00:00 21

Grupul Telekom Austria intentioneaza sa-si extinda prezenta in regiunea balcanica, o posibila tinta fiind operatorul de telefonie mobila roman Mobifon, a declarat directorul executiv al diviziei Mobilkom Austria, Boris Nemsic, intr-un interviu acordat publicatiei austriece News si preluat de presa internationala.
Potrivit revistei citate, surse din piata au afirmat ca grupul britanic Vodafone - in prezent actionar la Mobifon - ar putea ceda Telekom Austria optiunea sa pentru preluarea operatorului roman in schimbul a circa trei miliarde de euro.
"Mobilkom studiaza cu atentie intreaga regiune a Europei de sud-est, avand in vedere in mod special un grup format din Bulgaria, Bosnia, Serbia si Muntenegru", a declarat pentru ZF purtatorul de cuvant al operatorului austriac, Elizabeth Mattes. In ceea ce priveste piata romaneasca, oficialul Mobilkom nu a dorit sa faca nici un comentariu. De asemenea, nici reprezentantii companiilor Telesystem International Wireless (TIW) si Vodafone, companii care detin actiuni la Mobifon, nu au comentat informatia aparuta in publicatia austriaca.
Mobifon este o filiala a Telesystem International Wireless (TIW), companie canadiana de telefonie mobila cu operatiuni in Europa Centrala si de Est. Principalii actionari sint Mobifon Holdings BV (Olanda), care detine 63,54% din actiunile operatorului. Ceilalti actionari semnificativi ai companiei sint Vodafone Europe BV - 20,1% si Deraso Holding BV - 14,4%, ambele inregistrate in Olanda.
Dupa ce a incheiat cu autoritatile bulgare un acord care ii permite sa cumpere integral operatorul Mobiltel, pentru 1,6 miliarde de euro, la sfirsitul acestui an, Telekom Austria vrea sa se extinda in 2005 in Serbia si Bosnia, pentru ca apoi sa patrunda in Macedonia si Muntenegru.
"Speram ca, o data cu extinderea in Bulgaria, sa ni se alature si Serbia si Bosnia in acest an", a precizat Nemsic pentru revista austriaca News.
Mobilkom Austria intentioneaza sa preia al doilea mare operator de telefonie mobila din Serbia, Mobtel. "In acest moment, structura exacta a actionariatului, respectiv cotele de participare ale guvernului si ale actionarilor privati este neclara", a mai spus Nemsic, adaugind insa ca aceasta situatie se va rezolva in anul in curs. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO