Eveniment

Bancherii: Atentie la elaborarea proiectelor

25.06.2008, 18:42 11

Solicitantii de fonduri europene fac numeroase erori la elaborarea proiectelor de finantare, cele mai frecvente fiind estimarea incorecta a bugetului si a perioadei de implementare, neconcordantele intre documentele de plata, precum si neurmarirea cheltuielilor efectuate, sustin bancherii.
Greselile apar atat in faza de identificare si pregatire a proiectelor, cat si la implementarea si finantarea acestora.
"Previziunile privind bugetul sunt prea optimiste si, de asemenea, nu se fac revizuiri in urmatoarele etape ale proiectului. O alta eroare care poate aparea este ca nu se consulta cu atentie documentele finantatorului si nu se realizeaza o planificare corecta a activitatilor. Recomandam sa se lucreze cu firme de consultanta", a declarat, ieri, Ramona Ivan, director executiv al Directiei Institutii Financiare a BCR, in cadrul seminarului "Drumul banilor europeni, de la idee la succes", organizat de Mediafax impreuna cu BNR.
Ivan a aratat ca implementarea proiectelor este cea mai importanta etapa, erorile cel mai frecvent intalnite in aceasta faza fiind nerespectarea tuturor prevederilor legate de achizitiile de bunuri, neconcordantele intre documentele de plata, neglijentele in pastrarea documentelor de proiect si lipsa desemnarii finale a managerului si a echipei de proiect.
La randul sau, Mihai Bogza, presedintele Bancpost, a aratat ca lipsa managementului de specialitate in autoritatile publice, inclusiv la nivel central, este o problema care s-a resimtit deja in procesul de atragere a fondurilor. El a dat ca exemplu Ministerul Agriculturii, care a organizat doua licitatii, ambele anulate ulterior, pentru desemnarea bancii care va derula fondurile europene.
Bogza a recomandat solicitantilor sa initieze cat mai devreme discutii cu bancile pentru identificarea posibilitatilor de finantare, mentionand totodata ca dificila nu este castigarea finantarii, ci implementarea proiectelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO