Eveniment

Bancherii: Nu sunt excluse anumite corectii pe piata imobiliara

Bancherii: Nu sunt excluse anumite corectii pe piata imobiliara
26.06.2008, 19:05 18

"Acea cursa de cresteri a fost singulara. Intram intr-o perioada de normalitate din punctul de vedere al stabilirii preturilor pe segmentul de real estate. Preturile vor fi stabilite pe paliere compatibile cu capacitatea pietei de absorbtie", a declarat Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank la seminarul "Finantarea in domeniul imobiliar in tarile noi membre UE".
Alpha Bank a fost in ultimii ani unul dintre cei mai agresivi jucatori din domeniul bancar local in finantarea proiectelor imobiliare. Grecii au fost primii care au gasit caile juridice de a finanta atat dezvoltarea proiectelor, cat si cumparatorii finali, ceea ce le-a permis sa castige rapid cota pe aceasta piata.
"Acum bancile sunt mai atente in selectarea proiectelor si le cer dezvoltatorilor o contributie mai mare", mai spune seful Alpha Bank.
Razvan Radu, vicepresedintele Raiffeisen Bank responsabil cu divizia de retail, spune ca evolutia preturilor in domeniul de real estate va ramane conectata cu cea a creditelor imobiliare. Pe termen scurt el se asteapta insa la o scumpire a creditelor, care va duce si la temperarea ritmului de crestere a finantarilor acordate de banci.
"Consideram ca ritmul de crestere a preturilor din perioada imediat urmatoare se va reduce, nefiind excluse unele corectii pe anumite segmente", afirma Munteanu.
Radu Ghetea, presedintele CEC si al Asociatiei Romane a Bancilor, a subliniat ca deja se resimte o atenuare a cererii de finantari imobiliare, unii clienti preferand sa astepte, in conditiile in care evolutia pietei imobiliare este incerta.
Sergiu Oprescu si Razvan Munteanu spun insa ca nu au resimtit o asemenea tendinta. Amandoi vad insa presiuni de crestere a costurilor la creditele ipotecare in perioada urmatoare.
Seful Alpha Bank spune ca evolutia din primul trimestru indica o scadere a numarului de tranzactii pe piata imobiliara, dar nu se poate vorbi si de o scadere a preturilor.
"Speculatorii, cei care in anii trecuti au cumparat apartamente "cu scara blocului" au fost cei mai sensibili la turbulentele de pe pietele financiare", spune Sergiu Oprescu.
Odata cu iesirea acestora din piata, preturile vor fi stabilite in functie de puterea de cumparare a celor care doresc sa achizitioneze o locuinta primara.
"Vor ramane in piata investitorii care asteapta un randament corect al investitiei. Asteptari de dublare a banilor in cateva luni nu mai sunt insa realiste", spune Razvan Munteanu.
Totusi, pe termen lung, bancherii vad un potential important de crestere a pietei finantarilor imobiiare si inclusiv a preturilor pe segmentul de real estate, in conditiile in care veniturile populatiei vor continua sa urce.

Dijmarescu: Atentie la creditele acordate in valuta

Bancile au transmis pana acum doar partial majorarea costurilor pentru atragerea de fonduri catre clienti, insa aceasta se va realiza treptat, in conditiile in care pietele financiare vor ramane in tensiune si in perioada urmatoare. "Costul finantarilor pe plan international a crescut cu 10% din noiembrie 2007 pana in aprilie curent, insa la noi nu s-a resimtit o scumpire similara. Chiar daca BNR a majorat dobanda de politica monetara, bancile prezente in zona finantarilor imobiliare au mers cu un pas mai lent si au redus ecartul pentru clienti", a subliniat Eugen Dijmarescu, viceguvernatorul BNR. El atentioneaza insa ca treptat scumpirea fondurilor pe pietele straine va ajunge sa se regaseasca si in dobanzile percepute clientilor pe plan local, in conditiile in care bancile sunt dependente de finantarile atrase din afara. Viceguvernatorul a reluat avertismentele recente lansate si de Mugur Isarescu privind
dezechilibrele pe valute intre depozitele atrase si creditele oferite de banci. "Sentimentul majoritatii decidentilor din lume e mai prost decat in urma cu doua luni, cand exista optimism ca se iese din criza subprime. Situatia de incertitudine se pare ca se va prelungi in 2009. Cand situatia este rea, se traduce prin scump si acces limitat (la fonduri - n. red.)", a atentionat Dimjarescu. In alta ordine de idei, oficialul BNR a subliniat ca a aparat o cerere tot mai mare de finantari ipotecare din partea companiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO