Eveniment

Barometrul Industrial. După o evoluţie dezamăgitoare în 2015, în industrie se simte o uşoară revenire

Barometrul Industrial. După o evoluţie dezamăgitoare...

Autor: Iulian Anghel

28.03.2016, 00:03 171

Încrederea mangerilor din industrie începe să se refacă după câteva luni în care - în baza rezultatelor – ea era la cote de jos, în ciuda rezultatelor bune pe an­samblul economiei.

Potrivit rezultatelor Ba­rometrului Industrial realizat de SNSPA şi IRSOP în rândul şefilor de companii din industrie, în luna fe­brua­rie activitatea în in­dustrie s-a înviorat după ce în ianuarie frânase puternic, intrând chiar pe o pantă periculoasă. Datele son­dajului IRSOP/ SNSPA pe februarie arată însă că încre­derea s-a refăcut uşor. În ia­nuarie datele INS pri­vind evo­luţia industriei erau în­grijorătoare.

În ianuarie 2016 producţia industrială a scăzut an/an cu 1,3% după un parcurs extrem de modest în 2015. O creştere de 2% a industriei într-o economie în care sectorul industrial contribuie cu 23% la formarea PIB nu este un lucru îmbucurător.

Totuşi, potrivit Barometrului Industrial realizat de IRSOP şi de Facultatea de Management din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative publicat la finele săptămânii trecute, faţă de ianuarie activitatea industrială a reintrat în februarie pe o pantă ascendentă.

Barometrul Industrial este un sondaj realizat pe un eşantion de 300 de companii industriale din rândul principalelor 15.000 de companii industriale din România. Şefii companiilor arată cum stau lucrurile din perspectiva lor şi ce aştepări au pentru viitor. „Indicatorul“ sau „Indexul de Difuziune“ folosit în analiza răspunsurilor primite de la şefii companiilor chestionaţi în legătură cu mersul industriei reprezintă jumătate din procentul celor care spun că situaţia este neschimbată, plus cei care raportează o creştere.

„Practic, industria pare să fi ieşit din zona de contracţie (sub 50 de puncte index de difuzare) şi a intrat în zona de creştere (peste 50 de puncte). Dar indicatorul pentru volumul producţiei (55) rămâne sub media ultimelor 16 luni (56 de puncte)”, arată sondajul citat.

În acelaşi timp, numărul firmelor care semnalează declinul comenzilor, a volumului de producţie şi a volumului comenzilor aflate în lucru a scăzut semnificativ, dar nu a crescut numărul firmelor care raportează creşteri la aceşti indicatori.

În schimb, a crescut numărul firmelor unde activitatea a rămas constantă.

”Se poate spune că activitatea din industrie s-a redresat mai mult pe seama stabilizării şi a reducerii numărului de firme care raportau pierderi, decât pe seama creşterii numărului de firme care o duc bine. Rezultatul net este unul pozitiv, dar cu rezerve şi incertitudini”, arată autorii studiului.

Sondajul mai arată că numărul de firme care raportează majorarea comenzilor noi, a volumului producţiei, exportului şi importului este mai mare decât numărul firmelor care semnalează scăderi. În ianuarie situaţia era invers, numărul firmelor care raportau scăderi era mai mare decât numărul celor care aveau creşteri.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO