Eveniment

Băsescu atacă Nokia şi Ford şi continuă să-i critice pe bancheri

Băsescu atacă Nokia şi Ford şi continuă să-i critice pe bancheri

„Un funcţionar nu poate fi corupt dacă nu există cineva care să dea mită, la fel cum un minister nu poate plăti cu 50% mai mult pentru un contract dacă nu există un consultant care să facă o expertiză în acest sens“, spune Băsescu.

Autor: Claudia Medrega

15.12.2011, 00:04 1773

Preşedintele Traian Băsescu a declanşat ieri o "avalanşă" de critici la adresa sectorului privat, pornind de la bănci şi continuând cu Nokia, Ford şi firmele de consultanţă. Sectorul privat este responsabil în egală măsură cu sectorul public de gradul de competitivitate, dar şi de nivelul corupţiei din România, în opinia şefului statului.

"Competitivitatea unei ţări nu poate fi dată numai de Guvern şi administraţie. Sectorul privat este parte a indicatorilor de competitivitate pentru o ţară. Şi, ca să mă înţelegeţi fără să interpretaţi că este vreun atac, cum a contribuit la competitivitatea României sistemul bancar care a fost atât de generos în perioadele în care ne-am umflat şi acum devine tot mai restrictiv? Cât de competitivă a fost analiza factorului privat în finan­ţarea aproape fără limite şi fără o bună analiză a capacităţii împrumutatului de a mai plăti banii înapoi? Cât de competitiv este să dai credite cu buletinul?", a declarat ieri Băsescu în faţa unei audienţe formate în principal din membri ai Camerei de Comerţ Americană în România (AmCham), ambasadori şi reprezentanţi ai autorităţilor.

De sectorul bancar este legat şi "riscul maxim" care planează asupra României anul viitor.

"2012 este un an de risc maxim pentru România dintr-un motiv fundamental: de diminuare peste limite funcţionale a fluxurilor de capital din bănci. Dacă nu se va întâmpla asta, România trece bine peste 2012, chiar dacă se prefigurează un an agricol mult mai slab din cauza secetei. Avem acest risc major. Sper ca băncile - şi nu băncile din România - băncile-mamă să fie extrem de responsabile."

România va trece cu bine de anul 2012 dacă se va ajunge la un "modus vinendi" cu băncile din zona euro, astfel încât să nu se opereze retrageri de capital de pe piaţa românească, iar preşedintele speră că se va ajunge la o înţelegere cu acest politician nou care se numeşte "piaţa bancară din România". Într-o încercare de a evita "un clişeu" privind criticile la adresa sectorului bancar, preşedintele a continuat seria atacurilor cu Nokia şi Ford.

"Putem da multe alte exemple - vezi Nokia, vezi Ford, care s-a angajat să producă 300.000 de automobile pe an şi produce 20.000 de remorci sau minivan-uri, vezi marile consultanţe cu nume mari pe piaţa românească şi care în bună înţelegere cu constructorul vin şi dau ministerului facturi cu 50% mai mari. Deci, ches­tiunea competitivităţii ţine de două părţi."

Ford s-a angajat prin contractul de privatizare semnat în septembrie 2007 să producă 250.000 de maşini la Craiova în acest an, un obiectiv imposibil de realizat luând în calcul cele numai 7.547 de maşini fabricate în primele zece luni ale acestui an. De la sfârşitul anului 2009, Ford a produs în România 17.478 de maşini, conform datelor APIA.

Băsescu a dat şi un exemplu pozitiv - investiţia Renault - caracterizând-o ca fiind "una dintre cele mai stabile investiţii străine făcute în România" şi "una dintre cele mai spectaculoase investiţii care puteau fi făcute". Întrebat ce efect ar avea asupra economiei româneşti o posibilă relocare a pro­duc­ţiei Dacia în Maroc pe viitor, Băsescu a spus: "Este exclus să se întâmple asta".

Corupţia ţine atât de sectorul public, cât şi de sectorul privat, iar preşedintele a susţinut că nu mută la nimeni responsabilitatea, dar că aceasta trebuie "împăr­ţită şi asumată".

Un funcţionar nu poate fi corupt dacă nu există cineva care să dea mită, la fel cum un minister nu poate plăti cu 50% mai mult pentru un contract dacă nu există un consultant care să facă o expertiză în acest sens, a explicat Băsescu.

"Să ieşim din ipocrizie. Dacă există corupţie, singur statul nu poate fi corupt, are un partener. Statul nu poate fi singur neperformant. Are un partener şi acesta este economia privată."

Băsescu a fost prezent ieri la lansarea Raportului de Competitivitate a României realizat de AmCham.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24