Eveniment

Băsescu merge pe mâna Parisului şi a Berlinului la summitul UE

Băsescu merge pe mâna Parisului şi a Berlinului la summitul UE

Traian Băsescu şi Angela Merkel

Autor: Miruna Badea

08.12.2011, 00:05 258

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat înaintea plecării la summitul partidelor de dreapta din Europa de la Marsillia la care vin şi Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel, summit care precede reuniunea Consiliului European, că România va susţine poziţia Berlinului şi a Parisului privind o variantă simplificată a integrării bugetare.

Practic, România va merge pe varianta agreată de cele două capitale de a aduce amendamente tratatelor UE în privinţa deficitului excesiv, dar în aşa fel încât acestea să nu presupună recurgerea imediată la votul parlamentelor naţionale care ar dura mult timp.

Evident, preşedintele admite că modificări de fond aduse tratatelor UE vor fi necesare în viitor, dar urgenţa este adoptarea unor măsuri în variantă simplificată, astfel încât măsurile de rigoare bugetară să poată fi aplicate imediat.

"Uniunea are nevoie de soluţii urgente", a spus Băsescu. Ceea ce spune preşedintele înseamnă practic că Bucureştiul acceptă necondiţionat propunerile făcute de Berlin şi Paris şi care ar urma să fie adoptate la summitul UE care începe diseară la Bruxelles şi care ar urma să prevadă sancţiuni pentru ţările care depăşesc un deficit de 3% din PIB.

Măsura este imaginată de Germania şi Franţa pentru cei 17 membri ai zonei euro cu posibilitatea ca şi ţările Uniunii care nu fac parte din aceasta să adere la ele. Prin ceea ce a spus preşedintele, el a arătat de fapt că România va accepta condiţiile şi posibil va semna un document în acest sens.

De altminteri, România a aderat în primăvară voluntar la "Pactul euro plus" care prevede includerea în constituţiile naţionale a obligativităţii păstrării deficitului bugetar în limita a 3% din PIB şi a datoriei publice la 60% din PIB.

România se desparte, prin poziţia adoptată, de cea a Londrei, care a încercat în lunile din urmă să creeze un front al ţărilor non-euro.

Este posibil ca summitul care începe în această seară să consfinţească de facto o Europă cu două viteze, dar prin anunţul făcut, preşedintele român a arătat clar că România se va plasa în tabăra ţărilor care acceptă rigorile bugetare şi, drept urmare, toate constrângerile care derivă dintr-o asemenea poziţie.

Băsescu a declarat că România este în momentul de faţă "foarte afectată" de situaţia din zona euro, afirmând că ţara noastră "plăteşte o factură grea a întârzierii deciziilor convingătoare în zona euro".

"România este în momentul de faţă foarte afectată de situaţia din zona Euro. În lunile de vară (...) CDS-ul nostru era la împrumuturi pe zece ani în jur de 200 de puncte, la un an împrumuturile erau cu sub 100 de puncte. Aceasta este prima de asigurare de împrumuturi, iar, în momentul de faţă, datorită neîncrederii generate de întârzierile pentru Grecia, de ce se întâmplă în Italia, CDS-ul României la credite pentru zece ani a depăşit 450 şi merge în sus cu toată zona. Deci suntem afectaţi. România plăteşte o factură grea a întârzierii deciziilor convingătoare în zona Euro".

Întrebat dacă întârzierea acestor decizii duce la afectarea populaţiei României, Băsescu a răspuns afirmativ.

"Vă pot spune ce am făcut noi. Văzând ce se întâmplă, am forţat pentru un deficit de 1,9% şi nu de 3%. Exact ca să ne împrumutăm mai puţin, pentru că deja orice dobândă peste 7% este extrem de costisitoare. Noi, în luna iunie, am împrumutat cu 5,2 - 5,3, iar acum dobânzile au ajuns la 7,8 - 8%, chiar peste 8. Avem acelaşi CDS cu Italia în momentul de faţă".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO