Eveniment

BCR aduce sef la Banca pentru Locuinte de la concurenta

BCR aduce sef la Banca pentru Locuinte de la concurenta
26.08.2009, 18:35 202

Alexandru Ciobanu (foto), care din vara trecuta se afla la conducerea Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL), a fost recrutat de BCR pentru pozitia de CEO al bancii pentru locuinte detinuta de grup.

El il inlocuieste astfel pe Petre Tulin, care a parasit luna trecuta BCR Banca pentru Locuinte pentru a prelua conducerea unui nou jucator care se pregateste sa intre pe piata - Banca Comerciala Feroviara, al carei actionar majoritar este omul de afaceri Valer Blidar. "Confirm ca BCR a decis sa-l numeasca pe Alexandru Ciobanu pe postul de CEO al BCR Banca pentru Locuinte. Numirea va deveni efectiva de la jumatatea lunii octombrie, sub rezerva obtinerii aprobarii din partea BNR", a spus Cornel Cojocaru, directorul de comunicare al BCR.

Ciobanu, 40 de ani, a fost promovat in vara trecuta la conducerea RBL din cadrul Raiffeisen Bank, unde condusese intre 2002 si 2008 departamentul de IMM-uri in cadrul diviziei de Retail Banking. Anterior el lucrase in cadrul ABN Amro Olanda si UniCredit Leasing Romania. Ciobanu nu a oferit pana la inchiderea editiei un comentariu privind motivele deciziei de a trece la BCR Banca pentru Locuinte.

Postul de presedinte al RBL devenise vacant in vara trecuta, dupa ce Ionut Costea, care condusese banca de la lansarea ope ratiunilor in 2004, a plecat la Emporiki, un jucator de talie mica pe plan local, dar care face parte din grupul francez Credit Agricole.

La Emporiki, Costea a detinut postul de prese dinte al Consiliului de Administratie, insa in iarna el a facut o noua muta -

re, preluand condu cerea Exim bank, o banca de tinuta de stat.

Despartirea lui Cio banu de RBL dupa un timp atat de scurt este surprinzatoare, in con ditiile in care era cunoscut ca un apropiat al sefului Raiffeisen, Steven van Groningen.

La jumatatea anului, RBL a raportat un profit de 4,5 milioane de lei, acesta fiind primul rezultat semestrial pozitiv obtinut de banca de la lansarea operatiunilor, in vara lui 2004. Banca avea in de rulare in iunie circa 100.000 de contracte de economisire-creditare, cu o valoare medie de 5.000 de euro, corespunzatoare unei valori totale de circa 500 de milioane de euro. Potrivit unui comunicat al bancii, numarul contrac telor marca o dublare fata de perioada similara a anului precedent.

Rivala BCR Banca pentru Locuinte a raportat la inceputul acestei luni incheierea a 91.000 de contracte de economisire-creditare cu o valoare cumulata de circa 2 mili arde de lei (500 mil. euro) din iulie anul trecut, cand si-a lansat operatiunile. Banca a fost condusa de la lansare de Petre Tulin, care din 2005 si pana in 2008 a detinut postul de presedinte al HVB Banca pentru Locuinte. In prezent, HVB Banca pentru Locuinte este in proces de a fi absorbita de RBL, operatiunea fiind inceputa inca de anul trecut.

Tulin, 40 de ani, a lucrat din 1991 si pana in 2004 in cadrul Bancii Nationale. In 1997 el a fost numit director al Directiei de reglementare si autorizare.

 

Petre Tulin

Varsta: 40 de ani

iunie 2008 - iulie 2009: presedinte BCR Banca pentru Locuinte

2004 - 2008: presedintele HVB Banca pentru Locuinte

1997 - 2004: director Directia de reglementare si autorizare a BNR

1995 - 1997: sef Directia de supraveghere a BNR

1991 - 1995: Directia de supraveghere a BNR

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO