Eveniment

BNR: Economia nu va avea ritmul de creştere aşteptat în 2023, dar va creşte mai mult în 2024

BNR: Economia nu va avea ritmul de creştere aşteptat...

Autor: Iulian Anghel

26.08.2023, 18:13 503

Consiliul de Administraţie al BNR crede că economia nu va creşte în 2023 la nivelul aşteptat la început de an, dar că perspectivele nu sunt sumbre, iar 2024 va fi un an mai bun.

Creşterea „este aşteptată să decelereze în 2023 mai mult decât s-a anticipat anterior – pe fondul inflaţiei şi al costurilor încă ridicate, precum şi al conduitei politicii monetare –, dar să se revigoreze în 2024, contrar previziunilor precedente, sub impactul încetinirii consolidării bugetare şi al redresării cererii externe, precum şi în condiţiile accelerării atragerii de fonduri europene, inclusiv a celor aferente instrumentului Next Generation EU. Perspectiva face probabilă o restrângere mai lentă a gap-ului PIB începând cu semestrul II 2023 şi menţinerea acestuia la o valoare uşor pozitivă la finele orizontului proiecţiei“, arată minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României din 7 august 2023.

Datele la şase luni ale Instititului Naţional de Statistică indică o scădere a economiei faţă de anticipările de la începutul anului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO