Eveniment

BNR: Nu le putem cere bancilor straine mai mult decat un angajament ca nu-si retrag banii

BNR: Nu le putem cere bancilor straine mai mult decat un angajament ca nu-si retrag banii

Florin Georgescu, viceguvernatorul BNR: Desi FMI a vazut in urma testelor de stres ca sistemul bancar e solid, s-a convenit ca este nevoie de noi masuri pentru intarire.

20.05.2009, 19:50 19

 

Pe de alta parte, grupurilor straine care si-au luat angajamentul sa mentina finantarile pentru filialele locale nu li se pot impune sanctiuni daca nu isi respecta cuvantul dat, spune prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.
"Prevederile din acordul cu FMI vor fi transpuse in legislatia secundara, respectiv in normele BNR, inclusiv cerinta privind rata solvabilitatii minime de 10%, care va intra in vigoare in septembrie" , a declarat Georgescu.
Fondul Monetar International a cerut ridicarea pragului pentru indicatorul de solvabilitate (raportul dintre capitalurile proprii si activele ponderate la risc) la 10%, fata de 8%, cat este in prezent, precum si puteri sporite pentru BNR si Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar. "Desi FMI a vazut in urma testelor de stres ca sistemul bancar e solid, s-a convenit ca, in contextul international dificil, este nevoie de noi masuri pentru intarire", a spus Georgescu.
Bancile vor avea ragaz pana in septembrie sa indeplineasca aceasta cerinta, care va fi mentinuta pe parcursul derularii acordului de finantare externa, respectiv pana in mai 2011. Majorarile vor putea fi operate fie prin aport de numerar, fie prin contractarea de credite subordonate (care sunt asimilate capitalurilor proprii), fie prin alte instrumente. 
Noua dintre grupurile straine cu o prezenta locala importanta au avut marti la Bruxelles o a doua intalnire cu oficialii BNR, ai FMI si ai autoritatilor de supraveghere din tarile de origine, in care au clarificat prevederile acordului semnat in martie la Viena. Bancile participante sunt Erste Group, Volksbank, Raiffeisen International, Société Générale, UniCredit, EFG Eurobank, National Bank of Greece, Alpha Bank si Piraeus.
Georgescu a explicat ca, in termen de 30 de zile, fiecare dintre bancile-mama va semna un acord individual prin care se va angaja sa mentina nivelul finantarilor pentru filiala locala la nivelul de la sfarsitul lunii martie, dar si sa ofere sprijin pentru capitalizare, in functie de concluziile testelor de stres derulate de BNR.
"Documentele nu pot avea stipulatii care sa intre in conflict cu acquis-ul comunitar, care prevede libera circulatie a persoanelor, a bunurilor, dar si a capitalurilor. Aceste documente au un caracter voluntar, cu putere efectiva, dar nu reprezinta documente cu caracter de lege", a explicat Georgescu. El a subliniat ca bancile-mama nu sunt creditori fata de Romania, ci investitori, care au interesul sa isi consolideze investitia pe o piata cu potential de a genera profituri.
Georgescu nu a dorit sa comenteze pe marginea rezultatelor testelor de stres derulate, dar a subliniat ca sistemul bancar este solid si sanatos. La sfarsitul lunii martie solvabilitatea in sistem a coborat usor, la 12%, fata de 12,3%, cat era la sfarsitul anului trecut. Georgescu a subliniat ca la nivel de sistem s-a inregistrat o pierdere neta in T1, pe fondul cresterii provizioanelor, insa aceasta vine dupa ce in 2008 se inregistrase un profit record.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO