Eveniment

BNR nu mai poate să taie din dobânda la lei anul acesta, spun analiştii

Florian Libocor, economistul-şef al BRD: O reducere cu un sfert de punct a dobânzii de politică monetară este încă posibilă.

Florian Libocor, economistul-şef al BRD: O reducere cu un sfert de punct a dobânzii de politică monetară este încă posibilă.

28.06.2010, 23:46 31

Dobânda-cheie a BNR va fi menţinută la 6,25% pe an în şedinţa depolitică monetară de mâine deoarece banca centrală se concentreazăîn continuare pe stabilitatea preţurilor, care ar putea fi puternicafectată de majorarea TVA de la 19% la 24% începând din 1 iulie, spunanaliştii.

Inflaţia ar putea ajunge la 7-8% în decembrie, comparativ cu4,42% în mai, ceea ce ar duce la o rată negativă a dobânzii reale,dar o majorare a dobânzii la lei până la sfârşitul anului estefoarte puţin probabilă, mai spun analiştii.

"Ca urmare a majorării TVA, este exclusă vreo nouă reducere adobânzii-cheie în acest an. În continuare, pe fondul amplificăriiinflaţiei, va exista probabil o neconcordanţă între rata reală şirata nominală de dobândă, dar cu toate că ar exista argumente, nucred că BNR va aplica vreo creştere a dobânzii-cheie întrucâttrebuie să menţină coerenţa politicii monetare pe termen lung",apreciază Rozalia Pal, economistul-şef al UniCredit ŢiriacBank.

Va continua tendinţa de relaxare?

Până acum, BNR a semnalat o tendinţă de relaxare a politiciimonetare coborând dobânda la lei de la 8% la sfârşitul lui 2009 la6,25% pe an în prezent. După trei reduceri consecutive de ojumătate de punct procentual, banca centrală a devenit mai prudentăşi în şedinţa din mai a aplicat o reducere de doar unsfertde punct.

În acest context, există opinii care nu exclud definitiv niciipoteza încă unei reduceri de dobândă în şedinţa de mâine.

"O reducere cu un sfert de punct a dobânzii de politică monetarăeste încă posibilă cu toate că probabilitatea asociată unei astfelde decizii a scăzut. Dacă se va întâmpla, este posibil să fieultima reducere din acest an", consideră Florian Libocor,economistul-şef al BRD.

El apreciază că presiunile inflaţioniste nu vor creşte foartemult în condiţiile în care TVA la alimente şi îmbrăcăminte rămâneneschimbată şi spune că este foarte puţin probabilă o creştere adobânzii-cheie până la finalul acestui an deoarece o asemeneamăsură trebuie foarte multă cântărită înainte de a se lua odecizie.

Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank spune cădobânda-cheie va fi menţinută la nivelul actual până la sfârşitulanului şi, în ciuda faptului că rata reală ar putea deveninegativă, banca centrală nu va aplica o creştere a dobânziideoarece economia are nevoie de finanţare la dobânzi cât mai micipentru a-şi reveni.

AnaliştiiING se aşteaptă, în acelaşi timp, la o stagnare a dobânzii la leica urmare a majorării TVA. "Având în vedere aceste măsuri, trebuiesă ajustăm principalele prognoze. Credem că BNR va menţine rata dedobândă-cheie la 6,25% în cadrul şedinţei de miercuri", noteazăVlad Muscalu, analist în cadrul departamentului de cercetare albăncii.

În ceea ce priveşte rezervele minime obligatorii aplicate lapasivele în valută ale băncilor toţi analiştii sunt de acord cănivelul acestora va fi menţinut la 15% la lei şi 25% la valutăavând în vedere incertitudinile de pe piaţă.

"Nu ne aşteptăm la diminuarea nivelului rezervelor minimeobligatorii, deoarece BNR va prefera să menţină o rezervă valutarăconsiderabilă, având în vedere deteriorarea sentimentuluiinvestitorilor faţă de România şi creşterea presiunilor dedepreciere asupra monedei naţionale", spune Melania Hăncilă.

Ea notează că deficitul de finanţare cu care se confruntă statulse datorează deteriorării sentimentului investitorilor străini şiepuizării plafoanelor alocate de bănci pentru cumpărarea de titluride stat, ceea ce face ca o scădere a rezervelor minime să nu fie ocondiţie suficientă pentru mărirea disponibilului de finanţare adeficitului bugetar.

Analiştii consideră că marja de manevră a băncii centrale vaîncepe să crească abia anul viitor, când preţurile se vor maistabiliza. "Nu mai sunt şanse pentru atingerea ţintei de inflaţieîn acest an, însă pe parcursul lui 2011 inflaţia va reîncepe să setempereze, pe fondul efectului de bază şi scăderii cererii interne,în condiţiile în care consumul va fi puternic afectat", a declaratRozalia Pal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO