Eveniment

BNR rambursează astăzi prima rată la FMI, în timp ce euro atinge noi maxime

BNR rambursează astăzi prima rată la FMI, în timp ce euro atinge noi maxime

Prima misiunea a FMI condusă de noul negociator-şef Erik de Vrijer se află la Bucureşti pentru a şasea evaluare a acordului stand-by preventiv

Autor: Claudia Medrega

06.08.2012, 00:05 742

În ultimele zile de săptămâna trecută moneda naţională a revenit pe panta descendentă după scurtul episod de apreciere de după referendum, când tensiunile de pe piaţa valutară s-au calmat şi leul a reuşit să recupereze în mod spectaculos în numai câteva ore terenul pierdut timp de zece zile.

Cursul a urcat imediat după anunţul Curţii Constituţionale privind amâ­na­rea până în 12 septembrie a deciziei pri­vind referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, urmând să verifice listele electorale. Vineri, termenul pen­tru dez­ba­terea procedurii desfăşurării refe­ren­du­mului a fost decalat pentru 31 august.

Pe piaţa interbancară cursul a atins vineri un record istoric de 4,6510 lei/euro, în timp ce valutele din regiune înregistrau câştiguri de aproximativ 1%.

Analiştii străini au comentarii destul de rezervate legate de evoluţia cotaţiilor, prognozele pentru perioada urmă­toare indicând că evoluţia cursului de schimb este determinată în special de ten­siunile politice, şi nu de funda­men­tele econo­mi­ce. Prognozele analiştilor stră­ini indică un curs de 4,5 lei/euro în septembrie şi 4,4 lei/euro pentru sfâr­şitul anului.

"Pe frontul politic, incertitudinea politică din România a rămas ridicată. Referendumul de suspendare a preşe­din­telui pare să fi eşuat din cauza fap­tu­lui că participarea a fost sub pragul mi­nim de 50%. Cu toate acestea Curtea Con­stituţională a amânat decizia, lăsân­du-l în funcţie pe preşedintele interimar Antonescu, iar disputele politice dintre premierul Ponta şi Băsescu par să persiste. Cu toate acestea, autorităţile au reiterat angajamentul lor de a urma măsurile convenite cu UE şi FMI", se arată în ultimul raport privind pieţele emergente al Barclays, una dintre cele mai mari bănci după active. Barclays anticipează un curs de 4,52 lei/euro pentru septembrie, iar prognoza pe şase luni şi un an este de 4,4 lei/euro.

Şi banca franceză Société Générale vede un curs de 4,55 lei/euro pentru septembrie şi 4,44 lei/euro pentru decembrie 2012.

Guvernatorul BNR Mugur Isăres­cu a declarat recent că au existat ieşiri de capital în luna iulie care au afectat cursul însă banca centrală are "un anumit spaţiu de manevră" pentru a-l susţine, spaţiu care "trebuie administrat cu înţelepciune şi flexibilitate". Oficialul BNR a explicat că aceste ieşiri au fost cauzate de suprapunerea unor eveni­men­te globale, cu precădere din Euro­pa, cu tensiunile politice interne.

Rezervele valutare de la BNR repre­zintă principalul scut de protecţie pen­tru leu în faţa agravării tensiunilor ex­terne şi interne. În iulie, rezervele va­lu­tare ale BNR au scăzut cu 819 mil. euro, la 32,1 mld. euro, plăţile sca­dente în contul datoriei publice de­no­minate în valută fiind de 127,9 mil euro. În gene­ral, este de preferat ca rezer­vele valu­tare să rămână la un nivel ridicat, având în vedere incertitudinile pieţelor financiare.

Începe rambursarea împrumutului de la FMI

Dar tot din rezervele valutare trebuie rambursat şi cea mai mare parte a împrumutului de la FMI. Banca Naţională rambursează astăzi prima rată la FMI în sumă de 546 mil. drepturi spe­ciale de tragere (DST), repre­zen­tând aproximativ 670 mil. euro. Până la sfârşitul acestui an, România va tre­bui să dea înapoi la FMI 1,4 mld. DST (aproa­pe 1,8 mld. euro). În total, România trebuie să ramburseze la FMI 11 miliarde de drepturi speciale de tragere (DST - "moneda" FMI) trase de la Fond, reprezentând 13,5 mld. euro la cotaţia actuală a DST.

Până acum România a plătit doar do­bânzi aferente împrumutului record de aproape 20 mld. euro sem­nat cu FMI, Comisia Eu­ropeană şi Banca Mon­dială în urmă cu trei ani - cel mai mare îm­prumut din isto­ria Româ­ni­ei şi cât jumă­ta­te din bu­getul ţării.

Cea mai mare parte a împru­mu­tului contractat în 2009 de la FMI se ram­bursează din re­zer­vele valutare ale BNR, nu de la buget, astfel că nu ar tre­bui să existe constrângeri le­gate de ram­bursarea împrumutului având în vedere nivelul consistent al rezervelor valutare.

În acest an, Ministerul Finanţelor trebuie să ramburseze 121 mil. euro FMI, însă în 2013 şi 2014 sumele care trebuie plătite se apropie de 1 mld. euro. Banii împrumutaţi de la Comisia Europeană, respectiv cele 5 mld. euro, trebuie restituiţi de Finanţe începând cu anul 2015, prima rată fiind de 1,5 miliar­de de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO