Eveniment

BNR susţine că sistemul bancar a fost deja restructurat, iar băncile au lichidităţi şi vor să dea credite

BNR susţine că sistemul bancar a fost deja restructurat, iar băncile au lichidităţi şi vor să dea credite

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Foto Victor Ciupuliga

16.09.2011, 00:02 254

BNR susţine că sistemul bancar a fost deja restructurat şi este diversificat, băncile au lichidităţi şi vor să finanţeze firmele, dacă va exista cerere solvabilă, iar creditele neperformante sunt acoperite integral de provizioane şi garanţii.

Comentariile au venit ca reacţie la criticile formulate de omul de afaceri Dinu Patriciu privind sistemul bancar.

Sistemul bancar din România, în care sunt integrate cele mai multe dintre instituţiile de credit, a fost restructurat "de la cap la coadă", iar în urma acestor restructurări a rezultat un sistem bancar modern şi eficient, care are o solvabilitate de peste 14%, conform BNR. Este pentru prima dată când BNR răspunde comentariilor unui om de afaceri.

Banca centrală aminteşte că în legislaţia românească nu există niciun fel de restricţii de ordin geografic sau cu privire la mărimea instituţiilor de credit. În ceea ce priveşte relaţia dintre băncile-mamă şi subsidiarele din România, BNR susţine că sucursalele din România primesc cu precădere bani de la grupurile din care fac parte.

"La 31 august 2011 în băncile româneşti se aflau 22 de miliarde de euro atrase din afara ţării, între care 20,2 miliarde euro erau de la băncile-mamă", arată Banca Naţională.

Banca centrală susţine că instituţiile de credit au lichidităţi adecvate, creditarea economiei reale a trecut pe plus, iar datele arată că nu plasamentele băncilor la Ministerul Finanţelor împiedică creditarea afacerilor, "obstacolul real" fiind nesolvabilitatea majorităţii cererilor de creditare din mediul privat.

În privinţa comentariilor legate de creditele ipotecare, neperformante, BNR arată că la 31 iulie creditele pentru locuinţe însumau 30,47 mld. lei dintr-un total de credite de 217,89 mld. lei.

"Dacă toate creditele pentru locuinţe ar fi neperformante, ar însemna că ouăle care se pot strica ar reprezenta mai puţin de 14 la sută. Dar nu sunt toate neperformante. Adevărul este însă că cele mai multe dintre aceste credite sunt performante. În totalul creditelor mari (de peste 5.000 de euro) restanţele însumează abia 4% din totalul creditelor. Cele mai multe restanţe sunt la creditele mici (sub 5.000 de euro) unde restanţele au o pondere de 40 la sută din total", afirmă reprezentanţii băncii centrale.

BNR dă asigurări că, în momentul de faţă, creditele neperformante din sistemul bancar românesc sunt acoperite în proporţie de 96 la sută cu provizioane. Iar dacă luăm în calcul şi ga­ranţiile colaterale, gradul de acoperire depăşeşte 100 la sută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels