Eveniment

Boc evită să comenteze cererea FMI de liberalizare la gaze, spunând doar că nu Guvernul decide preţul

02.02.2011, 19:38 34

Guvernul nu are competenţe în stabilirea preţului la gazelenaturale, în condiţiile în care Autoritatea Naţională deReglementare în Domeniul Energiei (ANRE) este o instituţieindependentă, şi poate interveni doar împotriva abuzurilor princontroale indirecte, a declarat, miercuri, premierul Boc,informează Mediafax.

El a răspuns astfel întrebat de jurnalişti dacă este de acord culiberalizarea preţului la gazele naturale, conform solicităriiFondului Monetar Internaţional (FMI).

Premierul a arătat doar că negocierile cu FMI sunt îndesfăşurare şi că Guvernul nu are competenţe în stabilirea preţuluila gaze, ANRE fiind o structură independentă.

FMI a cerut în cadrul întâlnirii de marţi cu ministrulEconomiei, Ion Ariton, renunţarea la preţurile reglementate pentruproducţia de gaze naturale şi energie electrică şi prezentarea uneinoi formule de calcul.

"Ne solicită reverificarea preţurilor. (...) Preţurile să fieliberalizate, şi în cursul acestui an să ne prezentăm cu o nouaformă de calcul, că sunt probleme", a declarat Ariton dupădiscuţiile de aproape două ore cu reprezentanţii FMI. El a adăugatcă liberalizarea preţurilor reglementate nu înseamnă neaparatcreşterea tarifelor plătite de populaţie.

Ulterior, Ministerul Economiei a transmis că liberalizareapreţurilor la gaze naturale, cu excepţia consumatorilor casnici şicaptivi, propusă de FMI, nu este în prezent discutată de Guvern,dar ANRE va face o analiză în următoarele luni şi va prezentaconcluziile Executivului, pentru luarea unei decizii. Citiţi maimulte pe www.mediafax.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO