Eveniment

Bonurile valorice ridica vanzarile producatorilor de ingrasaminte

21.02.2005, 00:00 26

Producatorii de ingrasaminte chimice se asteapta, in acest an, la o crestere a cererii cu circa 25-30%, ca urmare a acordarii de bonuri valorice agricultorilor, a declarat Oliviu Popa, presedintele Asociatiei Patronale a Producatorilor de Ingrasaminte Chimice Nitrofosfor.



"Productia de ingrasaminte a fost in scadere anul trecut. Daca nu aveam exporturi, n-am fi putut supravietui'', a spus Popa. De altfel, in prezent, exportul reprezinta mai mult de jumatate din productia interna.



"Degeaba avem capacitati care ar putea asigura necesarul pentru agricultura. In conditiile actuale, cererea interna nu poate sustine industria'', a mentionat Popa.



Principala problema cu care se confrunta companiile romanesti din domeniu o reprezinta, potrivit presedintelui Nitrosfor, costurile ridicate de productie. Cea mai mare influenta in acest caz o are majorarea periodica a pretului la gaze si energie electrica, care au o pondere de circa 75% in totalul cheltuielilor. "Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, preturile s-au majorat cu circa 30%. Probabil vor mai creste si in perioada urmatoare dupa preconizata scumpire a utilitatilor'', a afirmat Popa.



Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, cantitatea de ingrasaminte chimice livrata pe piata interna a fost, anul trecut, de 202.322 tone. Comparativ cu anul 2003, media la hectar a scazut cu patru kilograme, pana la 46 de kilograme.



Cei mai importanti furnizori interni sunt Azomures Targu-Mures, Amonil Slobozia, Sofert Bacau, Nitramonia Fagaras, Petrom Doljchim Craiova si CICh Navodari.



Ministerul Agriculturii a acordat, in 2003, un ajutor de 100 de kilograme de ingrasaminte la hectar pro-ducatorilor agricoli care detineau o suprafata de pana la 2,5 hectare de teren agricol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24