Eveniment

BREAKING! Şeful armatei ucrainene spune că două rachete ruseşti au traversat spaţiul aerian al României. MApN neagă informaţia şi spune că a trecut deasupra Moldovei

BREAKING! Şeful armatei ucrainene spune că două...

Autor: Gabriel Pecheanu

10.02.2023, 12:32 510

Comandantul Armatei Ucrainene, Valeri Zalujni, anunţă că două rachete ruseşti ar fi traversat spaţiul aerian al României. MApN neagă această informaţie, însă Ministerul Apărării de la Chişinău confirmă informaţia.

„Astăzi, 10 februarie, la ora 10:18, două rachete de croazieră ruse Kalibr au trecut graniţa de stat a Ucrainei cu Republica Moldova. La ora 10:33, aceste rachete au traversat spaţiul aerian al României. După aceea, rachetele au intrat din nou în spaţiul aerian al Ucrainei la punctul de trecere a graniţelor celor trei state”, a scris pe Twitter Valeri Zalujni.

Informaţia a fost preluată, printre altele, şi de Reuters.

Ministerul român al Apărării a negat informaţia.

„Stimaţi jurnalişti, informaţiile privitoare la o rachetă rusească ce ar fi survolat spaţiul aerian al României nu se confirmă. Vom reveni în scurt timp cu informaţii oficiale cu privire la această situaţie. Vă adresăm rugămintea de a nu difuza în spaţiul public informaţii neverificate pe acest subiect”, a transmis Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN.

Ministerul Apărării de la Chişinău a confirmat, însă, informaţia.

„Structurile responsabile din cadrul instituţiei au detectat, la ora 10:18, o rachetă, care a traversat spaţiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localităţii Mocra din regiunea transnistreană şi, ulterior, deasupra localităţii Cosauţi din raionul Soroca, cu direcţia spre Ucraina. Menţionăm că Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din ţară, monitorizează atent situaţia în regiune, şi condamnă ferm violarea spaţiului aerian al Republicii Moldova”, precizează Ministerul Apărării din Republica Moldova.

VEDEŢI MAI JOS COMUNICATUL INTEGRAL AL MAPN

Sistemul de supraveghere aeriană al Forţelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o ţintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federaţiei Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spaţiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova şi a reintrat în spaţiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spaţiul aerian al României.

Cel mai apropiat punct al traiectoriei ţintei de spaţiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniţă.

Autorităţile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării ţintei şi până la clarificarea completă a acestei situaţii. În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forţelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliţie Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exerciţiu, au fost redirecţionate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opţiunile de reacţie.

După aproximativ două minute situaţia a fost clarificată, iar cele două aeronave şi-au reluat misiunea iniţială.

Forţele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forţele Aliate, spaţiul aerian naţional şi zona din proximitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO