Eveniment

Britanicii de la Oxus au cumparat activele Eurogold

15.07.2005, 20:29 14

Compania britanica Oxus Gold a anuntat ieri ca a convenit cu firma australiana Eurogold Limited un acord de principiu privind achizitionarea activelor detinute la exploatari de aur din Romania si Ucraina. Valoarea totala a tranzactiei dintre cele doua grupuri se ridica la 17,3 milioane de lire sterline (25 de milioane de euro), conform oficialilor Oxus.

Britanicii urmeaza sa achizitioneze actiunile Explorer SA, divizia de exploatare din Romania, care detine 50% din capitalul Transgold SA. Firma Transgold detine o unitate de productie la Baia Mare.

"In Romania, Transgold este pre-zenta de mai multi ani, oferind companiei Oxus o serie de oportunitati de extindere a productiei, utilizand tehnologia britanica. In Ucraina vom incerca sa continuam proiectul Saulyak, ca urmare a rezultatelor excelente inregistrate de Eurogold", a spus Bill Trew, presedintele Oxus Gold.

Grupul britanic a informat ca isi va majora substantial operatiunile de minerit in statele din fostul bloc sovietic. Eurogold este o companie australiana, listata la burse din Australia si Marea Britanie. Reprezentantii britanici estimeaza ca firma va deveni un important producator de aur in regiune, pana in 2006, cu o cantitate de circa 200.000 de uncii, extrase in principal din tari precum Romania, Kirghizstan, Ucraina si Uzbekistan.

Capitalizarea bursiera a companiei britanice Oxus Plc pe piata londoneza este de 119 milioane de lire sterline (171 mil. euro).

Compania australiana Eurogold are o capitalizare pe Bursa de la Londra de 16,4 milioane de lire sterline (23,6 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO